Ga naar de inhoud

Hoeve Nieuw Ehrenstein wacht mooie toekomst

Wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening) van de gemeente Kerkrade en Wilfred Alblas, directeur-rentmeester van Stichting het Limburgs Landschap, hebben op donderdag 18 mei de eerste steen gelegd voor de restauratie van hoeve Nieuw Ehrenstein in de Anstelvallei te Kerkrade.

De vallei, voor velen een onontdekte ’groene long’ aan de rand van Kerkrade, is een geliefd wandelgebied voor inwoners van de wijk Chevremont, maar van verder weg komen er nog (te) weinig mensen. De afwisseling tussen hellingbossen, het enige stuwmeer van Nederland, glooiende weilanden en akkers, heggen en hoogstamboomgaarden maakt het domein een karakteristiek Zuid-Limburgs landschap.

Toekomstplan

Voor de Anstelvallei is een toekomstplan opgesteld zodat het gebied meer beleefd kan worden door bezoekers; de natuurwaarden gaan omhoog en de landschappelijke variatie wordt vergroot. Ook zijn nieuwe routestructuren aangelegd.

Opvallend in de vallei zijn de vervallen 18e eeuwse hoeve Nieuw Ehrenstein en verderop de boerderij Klaren Anstel. Financiering van het restauratieproject Nieuw Ehrenstein was een zware klus. Met steun van de provincie Limburg en de gemeente Kerkrade is nu de basis gelegd voor een nieuwe toekomst van het boerderijcomplex. Nieuw Ehrenstein gaat functioneren op basis van laagdrempelige horeca en twee recreatiewoningen. Klaren Anstel kan voorlopig louter geconsolideerd worden.

Bijzonder

Vooral de relatie met het omringende landschap maakt Nieuw Ehrenstein voor de Stichting het Limburgs Landschap een bijzonder project. De stichting restaureert en beheert als POM-organisatie zestig rijksmonumenten in de provincie Limburg.

Foto: De restauratie van Nieuw Ehrenstein zal de nodige tijd in beslag nemen (foto Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers).