Ga naar de inhoud

Honderd jaar De Stijl op postzegels

Nederland viert 100 jaar De Stijl. Reden waarom de invloedrijke kunststroming centraal staat in de eerstvolgende gedrukte editie van nationaal magazine MONUMENTAAL, die vanaf 14 april verkrijgbaar is.

Ter ere van het eeuwfeest De Stijl, brengt PostNL op 27 maart tien postzegels uit met daarop afbeeldingen van iconische werken van Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, Cornelis van Eesteren, J.J.P. Oud en Theo van Doesburg. De postzegels bevatten de zo kenmerkende kleuren rood, blauw en geel – omkaderd door de dikke zwarte rand. Voor het ontwerp van de eerstedagenvelop is het thema doorgetrokken en de kleurstelling gebruikt om aan de linkerzijde in schrijfstijl de periode 1917 – 2017 uit te beelden. Postzegels en eerstedagenvelop zijn online en via de postzegelhandelaren vanaf 27 maart te koop.

Vlakken en strepen

Op de zegels staan kunstwerken en objecten afgebeeld, voorzien van een quote van de betreffende kunstenaar. De quotes verwoorden de gedachten en overtuigingen van de kunstenaar. Zoals Piet Mondriaan de stroming samenvat: “Het nieuwe componeren berust op permanente tegenstellingen die elkaars tegendelen zijn en elkaar opheffen”.

Ontwerp

“De kernmerkende vlakverdeling van De Stijl in combinatie met het typerende kleurenpalet heb ik uiteraard als uitgangspunt genomen,” zegt ontwerper Sander Keuter van Digidee concept creatie en emotie. “Om ervoor te zorgen dat het ontwerp van de envelop naadloos aansluit bij de zegels heb ik een typografische oplossing bedacht. Door te spelen met de vorm van het lettertype en daarbinnen een ‘De Stijl-achtige’ vlakverdeling te creëren ontstaat de zo herkenbare uitstraling die perfect aansluit bij het onderwerp van deze envelop.”