Hoogste punt Oude Pastorie in Beek

Ton Vranken met kopie

Onder grote belangstelling is op woensdag 23 maart het bereiken van het hoogste punt bij de Oude Pastorie tussen Beek en Neerbeek gevierd. De pastorie in Limburg wordt gerestaureerd en op basis van oude tekeningen en opgegraven fundamenten deels herbouwd. Daarmee wordt een bijzonder stuk Beekse geschiedenis weer beleefbaar voor het publiek.

Het gebouw met omringende tuin wordt de ontvangstlocatie van Het Limburgs Landschap waar recreanten ontvangen worden voor ze gaan wandelen, maar ook na hun wandeling of fietstocht door het landschap richting Vrouwenbos en Spaubeek.

Ooit lag ter plaatse een groot landbouwcomplex en omgracht bestuurlijk centrum van de ridderlijke Duitse Orde. Uiteindelijk bleef van het grote complex een pastoorswoning over met een eigen boerenbedrijfje. Dit complex verviel vorige eeuw tot een kleine schuur. Kunstschilder Ton Vrancken schilderde dit oude complex. Een kopie van dat schilderij is door hem overhandigd aan Het Limburgs Landschap. Het krijgt een plek in het gebouw.

Bouwbord

Het Limburgs Landschap kocht het complex met steun van de gemeente Beek. Niet alleen het gebouw wordt hersteld, ook de grachten en de binnentuin. Door een kleurrijk bouwbord krijgen voorbijgangers nu al een beeld van hoe het monumentale complex er straks uit gaat zien.

Bij het plaatsen van een meiboom en het uitreiken van het bijbehorende ‘pannenbier’ gaf gedeputeerde Patrick van der Broeck aan hoe belangrijk monumenten zijn voor de identiteit van Limburg. Door dit type projecten blijft ook het restauratievakmanschap behouden. Redenen waarom de provincie bijdraagt aan de opknapbeurt.

Gastvrij

Na de restauratie wordt het gebouw ingericht als informatiepunt gecombineerd met daghoreca. De natuurontdektuin wordt voor gasten toegankelijk. Het speciale horecateam van het ernaast gelegen Sportlandgoed de Haamen gaat de Oude Pastorie mee exploiteren. Komende zomer worden de eerste gasten naar verwachting ontvangen.

Foto: Kunstschilder Ton Vrancken toont de kopie van het schilderij dat hij maakte van de Oude Pastorie. Op de achtergrond het pand in huidige staat (foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers).