Hollandse Molen draagt twee molens over aan Stadsherstel

Molen De Zwaan in Oudekerk aan de Amstel

Stadsherstel, eerder al eigenaar van twee molenstompen, bezit sinds 1 augustus 2016 twee ‘echte’ molens, molens dus mét wieken. Beide zijn overgedragen door vereniging De Hollandse Molen. Het gaat om De Zwaan in Ouderkerk a/d Amstel en De Slokop in Spaarndam.

Kerntaken

De Hollandsche Molen besloot vijf jaar geleden zich te concentreren op haar kerntaken: belangenbehartiging en draagvlakverbreding. Reden waarom de vereniging een groot deel van het eigen molenbezit – elf molens verspreid over het land – wil overdoen aan partijen die net als zij streven naar duurzaam behoud van monumenten.

Alle betreffende molens verkeren in goede staat, de toekomstige eigenaar moet daar ook garant voor staan. Verder moeten de molens blijven draaien en waar mogelijk malen.

Intandhouding gegarandeerd

De Zwaan (1638) en De Slokop (1877) blijven volgens de nieuwe eigenaar Stadsherstel bewoond door de huidige huurders. Instandhouding van de twee poldermolens is voor de komende decennia gegarandeerd.

Stadsherstel had als gezegd al twee molenstompen in bezit. In 2008 kocht het de stomp in Osdorp en restaureerde die in 2010 tot theehuis De Akermolen waar mensen met een verstandelijke handicap werkzaam zijn. Een jaar later kreeg de organisatie vervolgens ook de Vensermolen in Diemen in bezit. Die behield na restauratie in 2014 haar woonbestemming.

Foto: Poldermolen De Zwaan in Ouderkerk a/d Amstel.