Huis Landfort wil herplaatsing tuinprieel

Huis Landfort in het Achterhoekse Megchelen (gemeente Oude IJsselstreek) nadert zijn voltooiing; het geheel van huis, park en moestuin wordt prachtig. De afronding van de renovatie en daarmee samenhangend de ontvangst van bezoekers, is voorzien in de loop van 2022.

Crowdfunding

Net als vorig jaar, toen een succesvolle geldinzamelingsactie is gehouden voor bomen, begint Huis Landfort nu een crowdfunding voor herstel van het in 1945 verwoeste tuinprieel. Dat bevond zich achter het landhuis aan de oever van de slingergracht.

Zittend in het prieel kon eenieder indertijd de werking van zichtlijnen in het park ervaren en genieten van de rijke bloementuin. Dat genoegen wil de stichting Erfgoed Landfort (sEL) herstellen zodat ook komende bezoekers bijzonder uitzicht hebben op het gerenoveerde park.

Op basis van onderzoek door historisch groenexpert Jan Holwerda, is door Bouwstra & Verlaan Architecten een plan gemaakt voor een zo verantwoord mogelijke herbouw van het prieel. Daarmee is een flink bedrag gemoeid, waarvan al een deel is toegezegd door een schenker. Verder heeft Rietdekkersbedrijf Koen Turk aangeboden het rieten dak gratis te leggen. In totaal is nog 25.000 euro benodigd.

Bedankacties

De website van de stichting (www.erfgoedlandfort.nl) vermeldt meer over de crowdfunding. Daar staat ook een aanmeldformulier.

Voor wie 100 euro of meer schenkt zijn bedankacties bedacht. Op deze wijze, aldus de directie, wordt in gezamenlijkheid de oorspronkelijke zeggingskracht van Huis Landfort hersteld om weer volop van te genieten.

De stichting Erfgoed Landfort is een culturele ANBI. Dat maakt schenken voor zowel particulieren als bedrijven fiscaal aantrekkelijk.

Foto: Het tuinprieel van Huis Landfort, dat in 1945 werd verwoest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.