Ga naar de inhoud

Huis van Sientje in Heemstede in restauratie

Binnenkort wordt een begin gemaakt met de restauratie van Wilhelminaplein 12 in Heemstede, lokaal vooral bekend als het Huis van Sientje. Voorafgaand aan de opknapbeurt is bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd.

Dergelijk onderzoek leidt tot soms verrassende bevindingen. Wat gebeurt daar vervolgens mee en waarom? Projectleider Lucas Hofhuizen van Stadsherstel Amsterdam en Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd nemen belangstellenden in navolgend filmpje mee door het pand.

Filmpje (YouTube): https://youtu.be/UvZbmosKp30

Bouwhistorisch onderzoek

Een onafhankelijke bouwhistorische opname geeft inzicht in de monumentale waarden van een gebouw en helpt bij het nemen van beslissingen over restauratie- en ontwerpplannen.

In het onderzoek wordt de bouwgeschiedenis nagegaan aan de hand van archief- en literatuuronderzoek, historische foto’s en het gebouw zelf.

Een en ander leidde in Wilhelminaplein 12 tot interessante en leuke vondsten. Projectleider Hofhuizen bij Stadsherstel Amsterdam, sinds 2015 eigenaar van dit pand, en onafhankelijk bouwhistoricus De Graauw van Bureau Bouwtijd geven in het filmpje een kijkje in de restauratiekeuken: hoe wordt in de voornemens omgegaan met de bevindingen en adviezen uit een bouwhistorisch rapport? Waarom zijn de vloertegels in de oude bakkerij zo waardevol voor dit pand en wat zijn hierbij de afwegingen? En kan de ondeugende tekst in de slaapkamer van Alida over de vrijage van Grietje bewaard blijven?

Al vier eeuwen prominent aan het plein

Al op een kaart uit 1627 staat op de locatie in de oude dorpskom van Heemstede een boerderij afgebeeld. Dertig jaar later werd er een herberg ondergebracht: Het Dubbeld Ancker, behorend bij de gelijknamige Haarlemse bierbrouwerij.

In 1810 kwam het pand in handen van de familie Tibboel, die er een broodbakkerij in vestigde tot en met de vroege 20e eeuw. Na vier generaties Tibboel had het gebouw verscheidene functies, waaronder magazijn en smederij.

Daarna runde Sientje van Noort er vanaf 1960 een ware markt binnenshuis met onder andere textiel, snuisterijen en antiek. Reden waarom het gebouw in de volksmond het Huis van Sientje werd genoemd. De laatste jaren was er Galerie AmstelArt gehuisvest.

Stadsherstel Amsterdam

In 2015 werd Stadsherstel Amsterdam eigenaar. Deze erfgoedorganisatie heeft sinds haar oprichting in 1956 circa 750 monumenten en beeldbepalende panden gered in en binnen een straal van 45 kilometer rond Amsterdam.

In Heemstede zijn dat, behalve het Huis van Sientje, Het Wapen Heemstede, aan hetzelfde Wilhelminaplein gelegen, en de Pinksterkerk uit de wederopbouwperiode.

In het pand Wilhelminaplein 12 komen straks twee woningen en een bedrijfsruimte. De verwachte oplevering aan de gebruikers is in de loop van 2022.

Filmpje (YouTube): https://youtu.be/UvZbmosKp30

Foto: Het Huis van Sientje in Heemstede (foto Marije du Pau).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.