Ga naar de inhoud

Hulp bij beoordeling molenroede

molenroede

Recent onderzoek van vereniging de Hollandsche Molen heeft aangetoond, dat de combinatie formaat, gewicht, detaillering en gebruiksgeschiedenis bepalend is voor de levensduur van een roede. Moleneigenaren en bouwtechnisch adviseurs kunnen bij inspecties met die uitkomst rekening houden.

Directeur Nicole Bakker van De Hollandsche Molen overhandigde het verslag van de studie Roeden onder controle op vrijdag 11 maart aan Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
Het volledige onderzoeksrapport is te downloaden op de website van De Hollandse Molen. Ook de presentatie is online terug te kijken.

Aanleiding
De afgelopen jaren zijn bij enkele traditionele windmolens in Nederland onverwacht roeden gebroken. Het betrof louter materiële schade, persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.
Om breuken in de toekomst te voorkomen, deed de Hollandsche Molen nader onderzoek. De resultaten van die studie, vervat in het rapport, laten zien dat een roedebreuk drie hoofdoorzaken kent: corrosie, slechte lassen en spanningsconcentraties.

Risicoinventarisatie-instrument
“Voor eigenaren is het belangrijk goed zicht te hebben op de staat van het wiekenkruis van ‘hun’ molen(s), gelet op de veiligheid van molenaars en bezoekers”, verklaart Bakker.

“Vandaar ons onderzoek. Ondertussen zijn we bezig voor bestaande molenroeden een risicoinventarisatie-instrument te ontwikkelen, de zogenoemde RoeRie. Daarin brengen we alle kennis samen en stellen we eigenaren in staat de risico’s zelf in kaart te brengen. Bovendien streven we naar een uniforme uitvoeringsrichtlijn onder auspiciën van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)”.

Samen
Volgens RCE-directeur Susan Lammers werken de Hollandsche Molen en de rijksdienst al geruime tijd samen om de problematiek rond de roeden helder te krijgen.

“Laten we de samenwerking vooral blijven voortzetten, ook voor het vervolg. Alle betrokkenen kunnen een steentje bijdragen om de veiligheid op en rond molens te waarborgen. Dit onderzoek helpt daarbij als basis”.

De studie Roeden onder controle is gefinancierd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Foto: Werkzaamheden aan molen Rust Roest te Munnekezijl (foto de Hollandsche Molen/Van Reeuwijk).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.