Ga naar de inhoud

Huurhuizen in Engelbertha hoeve

De restauratie van de Engelbertha hoeve in Leiden is vrijwel voltooid. Het voormalige boerenbedrijf Welgelegen in de sleutelstad krijgt weer een woonfunctie. Binnenkort worden in het eeuwenoude rijksmonument elf energiezuinige huurhuizen opgeleverd.

De hoeve was in de regio veertig jaar lang horecagelegenheid; menigeen heeft aan de Oude Rijn een feestje, vergadering of etentje gehad.

De laatste 30 jaar stond het etablissement onder leiding van het echtpaar Arslanagic. Toen dat geen opvolger kon vinden werd erfgoedorganisatie Stadsherstel Amsterdam benaderd met de vraag te helpen de boerderij te behouden. Gevolg: de Engelbertha hoeve werd in 2019 haar eerste aankoop in Leiden.

Historie

De kern van de boerderij stamt volgens bouwhistorisch onderzoek uit de 17e eeuw. De vondst van een – inmiddels verdwenen – steen met daarop het jaartal 1666 ondersteunt de uitkomsten van het onderzoek.

De oudst bekende eigenaar van Engelbertha is de Amsterdamse bankier, zakenman en grootgrondbezitter Andries Stadnitski (1782-1839), die zelf in het nabijgelegen Huize Rhijnhof woonde en de boerderij verpachtte.

Na diens overlijden werd de hoeve met bijbehorende landerijen geveild, waarna tussen 1839 en 1977 vijf generaties Van Egmond er hun boerenbedrijf runden. Na enkele jaren leegstand is de boerderij verbouwd tot horecagelegenheid. Het echtpaar Favier begon er het etablissement Engelbertha Hoeve, vernoemd naar de vrouw des huizes, Engelbertha ‘Engeltje’ Favier. In 1989 namen de Arslanagics het roer over.

Restauratie

Het afgelopen jaar is hard gewerkt om de Engelbertha hoeve weer de woonfunctie te geven die zij van oorsprong had. Het transformatieplan is ontworpen door architect Marcel van Dijk uit Oegstgeest.

Na de ingrijpende opknapbeurt worden binnenkort 11 energiezuinige huurwoningen in het middensegment opgeleverd. De restauratie is volgens Stadsherstel Amsterdam uitgevoerd met behoud van historische details en de bouwkundige structuur.

Ook is veel aandacht besteed aan duurzaamheid: het complex is volledig gasvrij gemaakt; daken, gevels en ramen zijn geïsoleerd. Ook is een warmteterugwinning-installatie geplaatst en is de zonzijde van het dak van de voormalige koeienstal voorzien van geïntegreerde zonnepanelen.

Buitenzijde

Binnenkort wordt de laatste hand gelegd aan de buitenzijde. Nu het seizoen zich er weer voor leent wordt met de schilderwerkzaamheden een begin gemaakt.

Dankzij de Vereniging Vrienden van Stadsherstel worden de zo kenmerkende luiken in oude luister hersteld. De tuin, aan de Oude Rijn, krijgt naar wens van de gemeente een openbaar karakter.

Sinds de oprichting in 1956 heeft Stadsherstel Amsterdam 750 monumenten en beeldbepalende panden gered in en binnen een straal van 45 kilometer rond Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.