Ga naar de inhoud

Hylkema Erfgoed brengt restauratieopgave in kaart

Het in Utrecht gevestigde Hylkema Erfgoed – Advies en Ontwerp gaat in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de Nederlandse restauratiebehoefte voor de komende tien jaar in kaart brengen. Het betreft alle rijksmonumenten (niet zijnde woonhuizen). In totaal gaat het om ruim 29.000 objecten.

Belang

Het brede onderzoek, dat naar verwachting enkele maanden in beslag neemt, wordt van belang geacht voor het vernieuwen van de bestuurlijke afspraken tussen rijk en provincies over de verdeling en besteding van de rijksgelden voor restauratie.

Opdrachtgever OCW en het Interprovinciaal Overleg behoeven daartoe landelijk inzicht in de staat waarin de verschillende categorieën monumenten verkeren en in de omvang van de financiële steun die nodig is voor restauratie. Onderdeel van de opdracht aan Hylkema is het zichtbaar maken van de mate waarin monumenteneigenaren in staat zijn om het noodzakelijke eigen aandeel in de financiering in te brengen, gebruik makend van de faciliteiten van het Nationaal Restauratiefonds.

Bovendien is er behoefte aan een overzicht van de provinciale subsidieregelingen en van de effecten van incidentele extra investeringen die de voorbije jaren zijn gedaan.

Samen met Fenicks

Hylkema Erfgoed voert de belangrijke studie uit tot en met maart 2024 in samenwerking met het Haarlemse bureau Fenicks, dat onder meer gespecialiseerd is in digitale monitoring van monumenten.

Foto: Bouwkundig adviseur in actie (foto Arjen Veldt).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.