Iconic Houses lezing op 10 oktober in Het Nieuwe Instituut

De 5e editie van de internationaal vermaarde reeks Iconic Houses lezingen vindt plaats van 7 – 15 oktober. Pavel Kuznetsov, directeur van het Staatsmuseum van Konstantin en Viktor Melnikov in Moskou, maakt in die periode een tournee langs iconische huizen in zes Europese steden met een voordracht over het Melnikov Huis in Moskou. Donderdag 10 oktober is hij in Nederland en wel in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam.

Steden en locaties 2019

  • Maandag 7 oktober Villa Stenersen in Oslo, Noorwegen
  • Dinsdag 8 oktober Haus Ungers, UAA in het Baukunstarchiv in Dortmund, Duitsland
  • Woensdag 9 oktober Haus Ungers, UAA in het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen, Duitsland
  • Donderdag 10 oktober Huis Sonneveld in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam
  • Maandag 14 oktober Villa Müller in het Study and Documentation Centre Norbertov in Praag, Tsjechië
  • Dinsdag 15 oktober Villa Tugendhat in Brno, Tsjechië

De voordracht van Kuznetsov is in het Engels. Aanmelden voor de lezing op 10 oktober in het Nieuwe Instituut kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-iconic-houses-melnikov-housesaving-an-avant-garde-icon-69998562585

Melnikov Huis

Het Melnikov Huis, ontworpen door architect Konstantin Melnikov (1890-1974) voor zichzelf en zijn gezin, is een icoon van Russische avant-garde architectuur.

De experimentele cilindrische structuur werd gebouwd tussen 1927 en 1929 om Melnikov’s concepten voor massaproductie te testen. Melnikov geloofde dat de essentie van zijn huis lag in de balans en gelijkwaardigheid van gewicht, licht, lucht en warmte. De originele lay-out, elegante ruimtelijke indeling en ingenieuze constructietechnieken worden gecombineerd in een unieke architectonische vorm die er nog steeds modern uitziet. Met behoud van enkele historische elementen van de 20e eeuw, weerspiegelt het huis ook het tragische leven van deze Einzelgänger architect in een collectivistische samenleving.

Pavel Kuznetsov bespreekt de geschiedenis van het Melnikov Huis vanaf het begin in de vroege 20e eeuw tot de oprichting van het museum in 2014 en het huidige conserveringsproject. Hij verkent de nieuw gevonden informatie die de architecturale, technische en filosofische ideeën blootlegt die achter het ambitieuze plan van Melnikov liggen om een architectonisch manifest in het Sovjet-Rusland van de jaren 1920 te bouwen.

Film

Fragmenten uit de documentaire Konstantin Melnikov (1999) van Jet Christiaanse en Marjo Leupers begeleiden de lezing om de persoon van Melnikov in de historische context van de 20e eeuw te zien door de ogen van architectuurhistorici en de zoon van Melnikov, kunstenaar Viktor Melnikov (1914 -2006).

De film is zelf al een deel van het erfgoed geworden omdat het materiaal gefilmd is in een tijd toen de toekomst van het Melnikov Huis en andere door Melnikov ontworpen gebouwen onzeker was.

Pavel Kuznetsov

Pavel Kuznetsov, econoom van opleiding, is een onderzoeker in Sovjet avant-garde architectuur door roeping. Hij woont in een constructivistisch appartement in Moskou en werkt als adjunct-directeur van het Schusev State Museum of Architecture.

Sinds 2014 houdt hij toezicht op de collecties en archieven van het Melnikov-huis en de overgang van privéwoning naar openbaar museum. Als directeur van het Staatsmuseum van Konstantin en Viktor Melnikov leidde hij ook een pre-restauratie project voor het Melnikov House, ondersteund door een subsidie van Keeping it Modern, een initiatief van de Getty Foundation.

Toen hij nog geen onderzoek deed, was Kuznetsov de eerste Rus die met succes het Kanaal over zwom (in 14 uur, 33 minuten, 25 seconden).

Boek

Zijn boek, The Melnikov House: Icon of the Avant-Garde, Family Home, Architecture Museum, werd in 2017 in Berlijn gepubliceerd.

In deze publicatie doet Kuznetsov gedetailleerd verslag van ontstaan en geschiedenis tot in de 20e eeuw, de overgangstoestand van woonhuis naar museum en de huidige staat van het huis in afwachting van een diepgaand onderzoek en conserveringswerk.

Het boek bevat rijk archiefmateriaal en recente foto’s. Het beschrijft de uitdagingen en keuzes ten behoeve van de musealisering van het huis. Veel memorabilia zijn gekoppeld aan het professionele en gezinsleven van de architect. Dom Publishers, ISBN 978-3-86922-436-7.

Lezingenreeks

De Iconic Houses lezingenreeks werd in 2014 in vijf steden in Europa gelanceerd om mensen bewust te maken van moderne museumwoningen en hun strijd om te overleven. Als sprekers zijn directeuren en experts van enkele van de meest iconische huizen ter wereld verwelkomd. Denk aan Frank Lloyd Wright’s Fallingwater, Philip Johnson’s Glass House en Eileen Gray’s Villa E-1027.

Het initiatief in Europa werd genomen door vijf museumwoningen: Huis Sonneveld, Haus Ungers, Villa Stenersen, Villa Tugendhat en het Van Schijndelhuis, in 2018 gevolgd door Villa Müller.

Na succesvolle tours in Europa, lanceert de organisatie een eerste Iconic Houses Lecture Tour naar drie locaties in de VS en Canada in februari 2020, met de voordracht over het Melnikov Huis. Alle eerdere lezingen zijn te vinden op de Iconic Houses website: www.iconichouses.org/lectures.

Iconic Houses

Iconic Houses is het internationale netwerk dat architectonisch belangrijke huizen uit de 20e eeuw die openbaar toegankelijk zijn als museumwoning via een website met elkaar verbindt. Het platform richt zich ook op behoud, beheer, beleid en samenwerking tussen museum professionals.

Voor het algemeen publiek maakt IconicHouses.org het leven gemakkelijker voor fans van 20e-eeuwse architectuur, en fungeert het voor menigeen als bucket list bij het plannen van zijn of haar volgende reis of stedentrip. De website biedt een handig overzicht van 150 van ‘s werelds meest iconische moderne museumwoningen en privéwoningen die op afspraak zijn te bezoeken. In sommige is ook overnachten mogelijk.