Ga naar de inhoud

Iconisch wandtapijt voor Collectie Nederland

Een tapijt als een golvende zee met ontelbare kleuren. Van afstand is de wandsculptuur In The World But Don’t Know The World van de beeldhouwer El Anatsui al imposant, maar wie dichterbij komt ziet dat dit tien meter lange kunstwerk bestaat uit duizenden platgemaakte flessendoppen en ander gerecycled materiaal.

Het Stedelijk Museum Amsterdam kon het spectaculaire hoogtepunt uit het oeuvre van Anatsui aankopen dankzij een ruimhartige bijdrage van de Vereniging Rembrandt.

Omdat de wandsculptuur het best tot zijn recht komt in een museumzaal, en musea nu gesloten zijn, maakte de vereniging deze video. Daarin vertelt o.a. Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk, over de ‘verleidelijke en verpletterende indruk’ die het werk op de bezoeker maakt.

El Anatsui

De uit Ghana afkomstige kunstenaar El Anatsui (1944), die in Nigeria woont en werkt, vervaardigt sinds 1999 sculpturen van materialen als gebruikte flesdoppen en sluitzegels.

Het gaat vaak om duizenden voorwerpen, die hij samen met zijn assistenten bewerkt tot verschillende vormen, waarna ze met koperdraad aaneen worden geregen. Zo ontstaan grote wandtapijtachtige sculpturen, waarbij de beeldhouwer geen specifieke ophanginstructies hanteert.

Omdat Anatsui gelooft dat in iedereen een kunstenaar schuilt, is elke tentoonstellingsmaker vrij werken van zijn hand naar eigen inzicht te presenteren.

Dwarsverbanden

De decoratieve patronen in Anatsui’s wandsculpturen gaan vaak terug op motieven in traditionele Ghanese kente-textiel, terwijl zijn materiaalkeuze verwijst naar verschillende historische dwarsverbanden tussen Afrika, Europa en Amerika.

Zo gebruikt Anatsui doppen van rumflessen, een drank die ooit door Europeanen naar Afrika is gebracht, maar waarvan de grondstoffen afkomstig waren van plantages in West-Indië. Het is een wrang feit dat die plantages vaak bewerkt werden door tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen die oorspronkelijk uit Afrika kwamen.

Bijzondere samenwerking

El Anatsui ontving in 2009 al de Prins Claus Prijs, maar zijn kunst was tot op heden niet vertegenwoordigd in een Nederlands museum. Met de aankoop van het imposante In The World But Don’t Know The World is de kunstenaar in één klap op magnifieke wijze gerepresenteerd in de Collectie Nederland.

Het Stedelijk Museum Amsterdam verwierf het werk samen met het Kunstmuseum Bern, waar eerder dit jaar een grote overzichtstentoonstelling van El Anatsui te zien was. De sculptuur zal afwisselend in Amsterdam en Bern worden getoond.

Met dank aan

Voor de aankoop deed het Stedelijk Museum Amsterdam een beroep op de Vereniging Rembrandt voor 347.500 euro. De vereniging werd tot deze steun in staat gesteld mede dankzij haar Titus Fonds, haar Themafonds Naoorlogse en Hedendaagse kunst en haar Coleminks Fonds, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.