Ga naar de inhoud

Industrieel Erfgoed Deventer gaat monumentale locomotief renoveren

347244

De oude werkspoorlocomotief Sik 297, die sinds jaren stilstond voor de deur van het bedrijf Volkerrail, is verplaatst naar het havenkwartier in Deventer. De oude loc is geschonken aan de plaatselijke Stichting Industrieel Erfgoed, die hem gaat opknappen. Na de renovatie krijgt de monumentale treintrekker een prominente plek op het nog te verwezenlijken werkspoormonument langs de Hanzeweg.

De oude locomotief, die geen motor meer heeft, heeft van 1938 tot en met de sluiting van het werkspoor in 2003 dienst gedaan. Meer dan honderd Deventer bedrijven hebben er gebruik van gemaakt. Zo werd de loc onder meer ingezet voor het vervoer van conserven van de blikfabriek van Thomassen en Drijver en de milieutreintjes van de VAM.

Met behulp van een grote hijskraan en een dieplader is de achttien ton wegende locomotief getransporteerd naar de werkplaats van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer.

Prominente plek

De stichting is blij met de bijzondere gift. Volgens woordvoerder Arno Dijkhof staat de Sik 297 symbool voor het teloorgegane industriële werkspoor in de Koekstad.

“Deze locomotief markeert de geschiedenis van het Deventer werkspoor dat bijna helemaal verdwenen is. Wij proberen langs de Hanzeweg samen met de gemeente een klein stukje spoor terug te plaatsen dat als monument dienst gaat doen. Er is natuurlijk niets mooier dan dat deze oude locomotief daar straks een prominente plek krijgt”.

Foto: Jacqueline Dijkhof.