Ga naar de inhoud

Ingrid van Engelshoven beëdigd als minister Cultuur

Ingrid van Engelshoven, de nieuwe minister van OCW, is vandaag (26 oktober) beëdigd door koning Willem-Alexander. Van Engelshoven is de opvolger van Jet Bussemaker en aldus in het kabinet Rutte III in de meest brede zin verantwoordelijk voor het monumentenbeleid in Nederland.

De D66-politica (1966), tot voor kort wethouder van o.a. onderwijs in Den Haag, was in haar studententijd te Nijmegen voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Democraten. Later werkte ze als beleidsmedewerker en als fractiesecretaris bij de Tweede Kamerfractie.

In 2007 werd de kersverse bewindsvrouw partijvoorzitter. D66 stond destijds op een electoraal dieptepunt. Bij de verkiezingen een jaar eerder behaalden de Democraten slechts drie zetels. Intern werd zelfs volop gespeculeerd over opheffing. Samen met partijleider Alexander Pechtold had Van Engelshoven volgens insiders een groot aandeel in de reanimatie van de partij.

De nieuwe minister van OCW was partner bij adviesbureau Dröge & Van Drimmelen en voorzitter van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie Drankgebruik (Stiva), een lobbyorganisatie van drankenproducenten en -importeurs.