Interbellumwoning Roeselare wint Onroerenderfgoedprijs 2021

De interbellumwoning Joseph De Bruycker is winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2021 Vlaanderen. Het pand in Roeselare is volgens de jury een mooi voorbeeld van een modernistisch burgerhuis uit het interbellum, passend in de industriële geschiedenis van de regio.

Vlaams minister Matthias Diependaele overhandigde de award op vrijdagavond 1 oktober aan de winnaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in de recent vernieuwde Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

Nieuw leven

Volgens de jury behoedden de eigenaren van de interbellumwoning deze verborgen parel van verval en gaven er nieuw leven aan. “Ze zijn van meet af aan bewust omgegaan met de erfgoedwaarden en hebben het restauratietraject in functie daarvan uitgestippeld. Dit alles met respect voor de aanwezige authentieke elementen”.

In het huis is steevast gekozen voor behoud en restauratie, ook al was vervanging soms gemakkelijker of goedkoper. De uitgevoerde werken hebben het pand opgewaardeerd tot een waardevol voorbeeld van interbellumarchitectuur.

De site won ook de publieksprijs op basis van een poll waaraan 5.112 mensen hebben deelgenomen. De vrijwilligers van Natuurpunt Lommel kregen van de jury een eervolle vermelding voor hun tomeloze inzet voor behoud en herstel van de historische vloeiweiden van de Grote Watering.

Publiek toegankelijk

De Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen beloont recente projecten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie. De zesde editie van de prijs stond in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is.

Uit 28 kandidaten nomineerde een externe jury herenhuis Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven, de interbellumwoning door Joseph De Bruycker in Roeselare en de villa Mon Désir in Wemmel als laureaten. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De winnaar ontvangt daarbovenop 12.500 euro, dus 15.000 euro in totaal.

In MONUMENTAAL nr. 5 – 2021 (oktober) een uitvoerige reportage over alle laureaten. Titel: Kroon op modernistisch ‘kleurboek’ in Roeselare.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.