Ga naar de inhoud

Invoering Omgevingswet definitief op 1 januari 2024

De Omgevingswet wordt definitief per 1 januari 2024 ingevoerd. Dat is de uitkomst van de stemming vandaag in de Eerste Kamer over het betreffende Koninklijk Besluit. Invoering van de in 2016 aangenomen Omgevingswet markeert een bijzonder moment in het omgevingsrecht.

Maar het is meer dan een bundeling van wetten en een digitaal stelsel, verklaart minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening): “De wet staat vooral voor een nieuwe manier van denken en doen in de gebiedsontwikkeling. In plaats van vraagstukken over de fysieke leefomgeving per sector te benaderen, biedt de Omgevingswet de mogelijkheid integraler en met meer samenhang ons werk te doen. Gebiedsgerichte aanpak is broodnodig voor de grote opgaven waar we voor staan op het terrein van woningbouw, verduurzaming van de energie, infrastructuur, landbouw en natuur”.

Sneller beslissen

De Omgevingswet bundelt 26 wetten en tal van regels en voorschriften over de fysieke leefomgeving in één wet. Procedures worden gestroomlijnd, regelgeving geharmoniseerd en in veel gevallen worden beslistermijnen versneld.

Verder regelt de wet een digitaal stelsel en een digitaal loket. Het digitaal stelsel helpt bij het inzichtelijk maken welke regels er in een bepaald gebied gelden en biedt een loket waar vergunningen kunnen worden aangevraagd.

Het Rijk, bedrijfsleven en de koepels van provincies, gemeenten en waterschappen schaarden zich eind januari al unaniem achter de invoeringsdatum van 1 januari 2024. Alle concludeerden na een nieuwe serie testen dat het onderliggende digitale stelsel – eerder reden voor een aantal keren uitstel – technisch voldoende gereed is. Zij riepen de Tweede en Eerste Kamer op spoedig duidelijkheid te geven.

Cultureel erfgoed

Ook ruimtelijke bescherming van cultureel erfgoed is in de Omgevingswet opgenomen. De wet vraagt van gemeenten een andere manier van werken met verschillende ruimtelijke instrumenten.

Gemeenten hebben tot 2030 om een definitief omgevingsplan op te stellen. Daarbij kunnen zij op het gebied van erfgoed tegen allerlei inhoudelijke en praktische vragen aanlopen. Via het webdossier Omgevingswet ontsluit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) publicaties die gemeenten op weg kunnen helpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.