Ga naar de inhoud

Jachtslot Mookerheide weer open na restauratie

Jachtslot Mookerheide

Jachtslot Mookerheide bij het dorp Molenhoek in de bossen richting Groesbeek is na restauratie op zaterdag 20 april officieel heropend. Natuurmonumenten heeft het iconische slot de afgelopen jaren in oorspronkelijke stijl hersteld. Magazine MONUMENTAAL berichtte er in zijn decembereditie 2023 uitvoerig over.

Zowel het interieur als het exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel zijn door vakspecialisten tot in detail in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd. Sindsdien is het opvallend kleurrijke bouwwerk weer het schitterende middelpunt van het landgoed even ten zuiden van Nijmegen.

Het slot verkeerde bouwkundig in slechte staat en om het voor de toekomst te behouden moest het worden opgeknapt. “We zijn enorm trots dat we de hele restauratie hebben kunnen verwezenlijken zodat veel mensen weer kunnen genieten van het prachtige pand”, zegt Pim van der Feltz, algemeen directeur Natuurmonumenten.

“Dankzij onze achterban van 922.000 mensen beschermen en behouden wij sinds de oprichting van onze organisatie naast natuurgebieden cultureel erfgoed. Herstel van dit bijzondere rijksmonument was niet alleen een omvangrijk project, maar ook zeer specialistisch. Veel vakmensen hebben zich ingezet om het slot weer in oude glorie te laten schitteren”.

Vergulde pauw
De onthulling van een vergulde pauw die op het torentje wordt geplaatst, was de officiële openingshandeling in aanwezigheid van Emile Roemer, gouverneur van de provincie Limburg en Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De restauratie van het jachtslot is mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit subsidies door o.a. de rijksdienst en de provincie Limburg, (vermogens)fondsen zoals het Cultuurfonds, donaties en investeringen door Natuurmonumenten.

Historisch onderzoek
Er is uitgebreid historisch onderzoek gedaan naar hoe het jachtslot er ooit heeft uitgezien. Op basis van oude foto’s kon veel in kaart worden gebracht. Een aantal originele details was nog aanwezig, maar veel was door sauswerk aan het zicht onttrokken. Gaandeweg de restauratie gaf het slot zijn geheimen prijs. Zo kwam tijdens werkzaamheden een authentiek schilderij tevoorschijn dat kon worden hersteld.

Opvallend kleurrijk
Wat direct opvalt is de kleurrijkheid van het slot zowel binnen als buiten. Kenmerkend zijn de kleuren geel, roze en blauw. De buitenkant is geschilderd in de oorspronkelijke zalmroze kleur.

Onder het witte stucwerk van de gevel kwamen zwaar beschadigde mozaïektegels tevoorschijn. Hiervan is een reconstructie gemaakt op basis waarvan 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes zijn teruggeplaatst. Oude stukjes van de dakpannen zijn teruggevonden en met de plaatsing van de geel verglaasde Ludowici dakpannen is de oorspronkelijke dakbedekking teruggebracht. Ook de koepel is hersteld.

Blikvangers binnen zijn het gebrandschilderde glas-in-loodraam met de afbeelding van de Sint Hubertus legende, beschermheilige van de jagers, de vele decoratieve, eikenhouten elementen en de plafondschilderingen in de centrale hal.

Het rijk gedecoreerde stucplafond is centimeter voor centimeter met ‘wattenstaafjes’ schoongemaakt waardoor de originele kleuren van de plafondschilderingen weer zichtbaar werden. Het goud van de plafondschilderingen is gemaakt van echt bladgoud; de originele verf is plaatselijk verlijmd of geretoucheerd.

Rijke historie en toekomst
Het jachtslot Mookerheide, dat dateert uit 1905, kent een rijke geschiedenis. Tot 1947 was het landgoed inclusief slot particulier bezit. Vervolgens hebben de zusters Dominicanessen van Bethanië er een klooster en meisjesinternaat gevestigd. Natuurmonumenten is sinds 1985 eigenaar. Datzelfde jaar werd het slot voor dertig jaar in erfpacht uitgegeven.

Natuurmonumenten werkt al 10 jaar aan het herstel en de herbestemming van Landgoed Mookerheide dat als rijksmonument grote cultuurhistorische waarde heeft. De kassen en tuinen zijn opgeknapt, het parkbos is hersteld en er is een natuurbegraafplaats geopend. Met de afronding van de restauratie en door de samenwerking met de partners (Natuurbegraven Nederland, Horeca Jachtslot Mookerheide en Pluktuin Zelfgeplukt) heeft het landgoed nu een eigentijds karakter en is het weer toekomstbestendig en voor iedereen te beleven.

Horeca
Tot 2016 was er een hotel restaurant in het jachtslot gevestigd. In 2020 is met de restauratie een begin gemaakt en sinds vorig jaar zijn nieuwe horecaondernemers voor de exploitatie actief: Roeland en Sylvia de Ridder.

Vorig jaar juli openden zij het restaurant in de zijvleugel van het slot, de voormalige kapel. Veel bezoekers aan het landgoed hebben hun weg al kunnen vinden. Naast het restaurant, zijn ruimten voor ontvangsten van zakelijke en feestelijke bijeenkomsten tot 200 personen. Zie hiervoor https://jachtslot.com/

Roeland en Sylvia de Ridder: “We hebben afgelopen jaren in samenwerking met Natuurmonumenten en alle bij de bouw betrokken partners gewerkt aan een passende invulling van de horeca en daarmee de bestemming van het pand en vormgeving van ruimten. We zijn zeer trots op het resultaat en kijken met plezier naar de toekomst, de samenwerking met alle landgoedpartners en de voortzetting van onze samenwerking met Natuurmonumenten”.

Openstelling voor publiek
Bezoekers kunnen dagelijks in het restaurant terecht voor een kopje koffie of hapje eten. Het jachtslot is niet dagelijks toegankelijk maar Natuurmonumenten houdt regelmatig rondleidingen. Informatie over alle activiteiten in de agenda staat op natuurmonumenten.nl/landgoedmookerheide.

Ook rondleidingen voor groepen in combinatie met horecabezoek zijn op aanvraag mogelijk via sales@jachtslot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.