Ga naar de inhoud

Jodensavanne Paramaribo Werelderfgoed UNESCO

De Jodensavanne vijftig kilometer ten zuiden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is op de UNESCO Werelderfgoedlijst gezet. Aan die erkenning ging ruim 25 jaar lobbyen vooraf. Bedoeling is, dat de savanne een toeristische en educatieve plek wordt.

Het UNESCO-gebied omvat onder meer twee Joodse begraafplaatsen (Beth Haim en de Creoolse begraafplaats), verschillende aanlegplaatsen, de Beraha Ve Shalom-synagoge, bakstenen funderingen van woningen en restanten van een militaire post.

Al in 1998 zette de Surinaamse regering de monumentale Joodse begraafplaats op de zogeheten tentatieve lijst en in de jaren daarna maakte de Stichting Jodensavanne zich sterk voor behoud van de monumentale plek. Januari vorig jaar bood de regering Santokhi de UNESCO het managementplan aan.

Geen geld

Geld om de nederzetting te onderhouden komt er niet; daartoe zal Paramaribo zelf de beurs moeten trekken. Mocht dat niet lukken, dan kan de savanne weer van de lijst worden afgehaald. Suriname verkeert in financiele nood en heeft al met succes aangeklopt bij het IMF.

Niettemin heerst in Paramaribo een feestelijke stemming. Nu de savanne op de UNESCO-lijst staat, wordt aangenomen dat er meer toeristen op af zullen komen. Dat levert naar verwachting meer inkomsten op om het monument te onderhouden.

Woonplaats Sefardische Joden

De Jodensavanne is een voormalige woonplaats van Sefardische Joden en hun slaven in Suriname. De plaats ligt in het district Para bij de Cassiporakreek, een zijrivier van de Surinamerivier. De savanne wordt sinds 1832 niet meer permanent bewoond.

Toegankelijker

De afgelopen jaren is de savanne al stukje bij beetje toegankelijker gemaakt. Er kwam een nieuwe trap naar de rivier en wit zand op de vloer van de synagoge, waardoor de indeling nu goed te zien is. Ook staan her en der bordjes met uitleg in het Nederlands en Engels.

De Jodensavanne is niet de eerste UNESCO-plek in Suriname: eerder werden het Centraal Suriname Natuurreservaat en de historische binnenstad Paramaribo op de erfgoedlijsten voor natuur en cultuur gezet.

Foto: Archiefopname Jodensavanne uit 2015 (foto Rob Lureman).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.