Jubilerend Industriegebouw Rotterdam krijgt HIG-Museum

Het Industriegebouw in Rotterdam wordt in oude glorie hersteld, opdat het de titel rijksmonument met verve kan dragen. Het interieur wordt bovendien omgetoverd tot museum voor hedendaagse kunst. Vandaag (vrijdag 27 november) is de Digital Bonfire onthuld: een metershoge digitale installatie van kunstenaar en ontwerper Maarten Baas.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat nieuw leven werd geblazen in het Rotterdamse wederopbouwicoon: Het Industriegebouw (HIG), ontworpen door architecten Maaskant en Van Tijen, was na zeven decennia hard toe aan transformatie. Een grote uitdaging, maar dat weerhield lokale ondernemers er niet van hun doel te bereiken: een hub waar werken en lifestyle samensmelten.

Anno nu bruist HIG dankzij de komst van duizend professionals, horeca en retail. De uitbreiding van het gebouw stopt echter niet. Het 5-jarig bestaan wordt gevierd met de aankondiging van de komst van een HIG-Museum.

A way of life

Een vervallen naoorlogs pand een compleet nieuwe identiteit geven, doe je niet zomaar.  Aan een stel Rotterdamse ondernemers de taak het monument terug te brengen in originele staat en tegelijkertijd de community weer tot leven te wekken.

Hoewel dat geen simpele opgave bleek bij een grand dame van 70 jaar, was de visie vanaf het begin glashelder: til het droge begrip ‘bedrijfsverzamelgebouw’ naar een hoger niveau door er ‘a way of life’ van te maken. Dat is gelukt, want in vijf jaar groeide Het Industriegebouw naar eigen zeggen uit tot een van de meest populaire bedrijfsverzamelgebouwen van Nederland.

Diversiteit

Waar andere Co-working Spaces zich richten op één branche, gaat HIG voor diversiteit. Van succesvolle startups en lokale retail tot healthcare-specialisten en internationaal gevestigde namen. Samen vormen alle bedrijven en duizend leden de HIG Community.

Het afgelopen lustrum is HIG uitgegroeid tot hotspot voor co-creatie. Volgens directeuren Eva Sharo en Desiree van den Wittenboer was het oorspronkelijke idee om Het Industriegebouw op de kaart te zetten als klein dorp in een metropool, ‘maar al snel werd duidelijk dat we nu zelfs aan het uitgroeien zijn tot een stad met (inter)nationale allure’.

Ladies of the house

De levendigheid van de community zou niet hetzelfde zijn zonder de Rotterdamse mentaliteit en nuchterheid van Sharo en Van den Wittenboer.

Met een flinke dosis doorzettingsvermogen zijn de ‘Ladies of the House’ onderaan de ladder begonnen binnen Het Industriegebouw. Dat de vrouwen van marketing naar vastgoed zijn geswitcht, heeft veel verandering in de business gebracht.

Sharo: “Huurders van HIG hebben altijd te maken met een persoon, niet met een instantie. Wij noemen onszelf ook geen directrices, maar (met een knipoog) ‘Ladies of the House’. We zijn een gemeenschap, dus er heerst in het gebouw geen hiërarchie. We co-creëren met onze huurders, want we groeien immers sámen”.

De toekomst wacht

Na vijf jaar Het Industriegebouw in z’n huidige vorm, blijkt dat het concept bloeit. Van den Wittenboer: “We hebben een mooi product dat we betaalbaar aanbieden aan onze huurders. Daarnaast spelen we qua faciliteiten in op de actuele wensen en zorgen we graag voor nét dat beetje extra. Zo openen we in december 2020 een speciale Zoom-meeting room en kunnen huurders voor hun ‘Covid-proof’ bijeenkomsten gebruik maken van ruimtes als de Maaskantine en het Van Tijenterras. Daar krijgen we een levendige en tevreden community voor terug”.

HIG staat niet stil; de toekomstplannen zijn minstens net zo veelbelovend als die van vijf jaar terug. Voor haar 70e verjaardag wordt het pand volledig opgeknapt en wordt het interieur ingericht als museum voor hedendaagse kunst.

Afgelopen jaren werden er al diverse site specific wandschilderingen aangebracht, zowel door jonge opkomende artiesten als Nazif Lopulissa en Harry Markusse en gevestigde namen als Jan van der Ploeg en Robert Zandvliet.

Collectie groeit

Volgens Van den Wittenboer is de HIG-collectie groeiende. “Met het tijdelijke kunstwerk voor de wintermaanden van Maarten Baas maken we de overstap van plat werk naar installaties. Wij vinden het belangrijk dat HIG een verrassende plek is, waar je ook naartoe kunt als je er geen kantoor of bureau huurt. Nu Museum Boijmans van Beuningen zeven jaar dicht is, dragen wij graag ons steentje bij om kunst en design te blijven ontsluiten voor onze huurders en het bredere publiek”.

Opening voorjaar 2021

In het voorjaar van 2021 vindt de officiële opening van het HIG Museum plaats. Bezoekers kunnen vanaf dat moment de dynamisch groeiende collectie bekijken onder leiding van een kunstgids van UrbanGuides.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.