Ga naar de inhoud

Kasteel de Haar mooiste monument van Nederland

Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijke gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel in het dorpje Haarzuilens bij Utrecht wint het van Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dat blijkt uit het Cultuursector-Merkenonderzoek 2023, uitgevoerd door Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Aan het onderzoek deden sinds 2006 130.000 respondenten mee. Van alle evenementen biedt Open Monumentendag de mooiste locaties, gevolgd door Concert at SEA dat jaarlijks op de Zeeuwse Brouwersdam plaatsvindt.

Groeipotentie

Merkadviseur Hendrik Beerda: “Zodra mensen Kasteel de Haar kennen, zijn ze er enorm enthousiast over. Het is dan ook het grootste kasteel van ons land. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat bijna tweederde van de Nederlanders nog nooit van dit monument heeft gehoord. Hier ligt dus een enorme kans voor de organisatie. Als ze ervoor zorgt dat meer mensen de naam gaan kennen, kan het bezoekersaantal nog flink groeien”.

Ook de nummer twee onder de mooiste gebouwen, Kunstmuseum Den Haag, heeft volgens Beerda nog veel te winnen qua merkbekendheid. “Door de naamswijziging in 2019 verloor het oude Gemeentemuseum Den Haag de helft van zijn achterban”.

De vijf aantrekkelijkste gebouwen

  1. Kasteel de Haar
  2. Kunstmuseum Den Haag
  3. Paleis Het Loo
  4. Nationaal Militair Museum
  5. Muiderslot

Open Monumentendag

Open Monumentendag, die komend weekeinde op 9 en 10 september haar 37e editie beleeft (thema Levend Erfgoed), is vanwege alle mooie locaties die het toont het hoogst gewaardeerde evenement van Nederland, blijkt uit het onderzoek.

Ook staat de jaarlijkse openstelling van duizenden monumenten nummer één op het verlanglijstje van de Nederlander om te gaan bezoeken. “In deze tijden van hoge inflatie wordt de entreeprijs van evenementen een drempel voor steeds meer mensen. Open Monumentendag is hierin een welkome uitzondering, dankzij de gratis toegang”, verklaart Beerda.

De vijf evenementen met mooiste locatie(s)

  1. Open Monumentendag
  2. Concert at SEA
  3. Oerol
  4. Museumnacht Amsterdam
  5. Parade

In eigen beheer

Het Cultuursector Merkenonderzoek, ontwikkeld met de Universiteit van Amsterdam, wordt vanaf 2006 gehouden. Sindsdien zijn 130.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse cultuurorganisaties. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd, en heeft geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d