Ga naar de inhoud

Kasteel Duivenvoorde glorieert weer

In Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten zijn verschillende ruimtes herzien en de Zuidvleugel, die tot 2019 particulier bewoond was, is volledig gerenoveerd.

Met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation is de Porseleinkamer uitgebreid met 18e, 19e- en 20e eeuwse serviezen. De grote Marotzaal van het kasteel heeft na restauratie bovendien zijn gouden grandeur terug.

Nieuw is ook een rondgang met audiotour waarvan de tekst is ingesproken door nazaten van de drie families die Duivenvoorde acht eeuwen lang bewoonden.

Audiotour

De geschiedenis van 800 jaar Duivenvoorde komt in de tour in twee talen (NL en ENG) tot leven. Arent van Wassenaer van Catwijck verhaalt over de vijf eeuwen bewoning door de familie Van Wassenaer en Jan Steengracht van Oostcapelle neemt de bezoeker mee door de wederwaardigheden van twee generaties Steengracht. Ludolphine en Alexander Schimmelpenninck van der Oye vertellen op persoonlijke wijze over hun familie die pas in 2019 uit het kasteel is vertrokken.

De audiotour is mede mogelijk gemaakt dankzij geld van het Kickstart Cultuurfonds en het prins Bernhard Cultuurfonds.

Schitterende serviezen

In de Porseleinkamer van Duivenvoorde is tot nu toe slechts een klein deel van de enorme porseleincollectie getoond die gedurende acht eeuwen door de verschillende bewoners werd verzameld. Daar zijn nu verschillende bijzondere collectiestukken aan toegevoegd.

Onder andere het prachtige 18e-eeuwse blauw-witte Doorniks servies dat de familie dagelijks gebruikte en het bijzondere 46-delige ‘Groene theeservies’, in de 19e eeuw gekocht bij de Parijse porseleinfabrikant Rihouet et Lerousey als huwelijksgeschenk van jonkheer Nicolaas Johan Steengracht aan zijn echtgenote Henriette.

Ook van het zogenoemde ‘Steengrachtporselein’ met rode rand en Steengracht van Duivenvoorde-monogram, gekocht door jonkheer Hendricus Adolphus Steengracht, zijn voor het eerst 12 uitzonderlijke exemplaren uit depot gehaald.

Baron en freule Schimmelpenninck van der Oye schaften tenslotte in het begin van de 20e eeuw een theeservies aan van de Porzellanfabrik Arzberg, Bayern waarvan nu 20 stukken te zien zijn. Deze geheel vernieuwde presentatie is mogelijk gemaakt door de actie De kracht van onze Nederlandse collecties van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation.

Gouden acanthusbladeren

Een van de meest bijzondere vertrekken in Duivenvoorde is de 18e-eeuwse Marot Zaal. In 2014 begon – met steun van onder andere de Bankgiroloterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Zuidholland – een groot restauratieproject om de vergulding in de zaal terug te brengen in oude staat.

De consoletafels, spiegellijsten, schilderijenlijsten en acanthusbladeren waren bij eerdere restauraties overschilderd met een dikke bronsverf, een verflaag die sterk verkleurd was. Alle vergulde elementen zijn de afgelopen vijf jaar onderzocht, gerestaureerd en opnieuw verguld.

Met de terugkomst van de laatste vergulde ornamenten, de schitterende acanthusbladeren, is het restauratieproject voltooid. www.kasteelduivenvoorde.nl

Foto: De Marotzaal van Kasteel Duivenvoorde na restauratie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.