Ga naar de inhoud

Kasteel Hackfort weer even mooi als toen

Kasteel Hackfort in Vorden is feestelijk heropend. Na grondige restauratie is het kasteel, een rijksmonument, weer even mooi als het ooit was.

Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten en jonkheer Diederick van Lawick van Pabst (Hackfortfonds) openden de deuren van het bouwwerk en nodigden nieuwe ondernemers uit Hackfort te betreden.

Van den Tweel: “Als eigenaar en erfgoedbewaarder is Natuurmonumenten er trots op dat we twee partijen hebben gevonden die het kasteel een nieuwe toekomst bieden. Met Buitenleven werken we samen om mensen er een bijzondere vakantie te verzekeren. De Keuken van Hackfort zorgt voor de culinaire omlijsting van deze schitterende plek”.

Historie zichtbaar maken

De vereniging Natuurmonumenten knapte het 14e eeuwse kasteel de afgelopen tijd ingrijpend op, opdat de geschiedenis ook in de toekomst zichtbaar blijft.

“We hebben in verschillende ruimtes originele plafonds, muren en vloeren gerestaureerd”, aldus Van den Tweel. “Onder een verflaag op het plafond kwam tijdens werkzaamheden een oude schildering tevoorschijn. Die is niet overgeschilderd. Daarnaast hebben we onderzoek gedaan om de historische kleuren te traceren, die nu weer teruggebracht zijn. Maar er is ook gemoderniseerd. De toren heeft een glazen lift gekregen zodat het kasteel nu ook toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking”.

Bewaren voor de toekomst

Eeuwenlang veranderde op Hackfort niet veel, net zo min als de adellijke bewoners. Ridder Berend van Hackfort betrok het kasteel in de 16e eeuw, diens familie bleef eigenaar tot de laatste barones Westerholt van Hackfort in 1981 overleed.

Toen erfde Natuurmonumenten het landgoed. De jongste restauratie van het kasteel kwam tot stand dankzij bijdragen van de provincie Gelderland, het Hackfort fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Erfgoedbeschermer

Natuurmonumenten behoort tot de grootste particuliere erfgoedbeschermers van Nederland. Ze beschermt en onderhoudt ongeveer 2.600 historische bouwwerken.

Bijna 500 daarvan hebben de monumentenstatus, waaronder 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het Nederlandse erfgoed in beheer bij Natuurmonumenten.

Voorstellingen en activiteiten

In de Van Westerholtzaal van Kasteel Hackfort vinden vanaf deze maand (juli) verschillende voorstellingen en activiteiten plaats, ook het souterrain is op gezette tijden te bezoeken.

Foto: Kasteel Hackfort (foto Natuurmonumenten).