Kasteel Heeswijk schittert op Zilveren Dukaat

Kasteel Heeswijk (Noord-Brabant) verschijnt in de reeks Zilveren Dukaten van de Koninklijke Nederlandse Munt. Niet toevallig, want het thema van de serie is Nederlandse kastelen.

Vandaag (Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei) is bij het kasteel het ontwerp van de Zilveren Dukaat onthuld in het bijzijn van directeur Luc Eekhout. Onmiddellijk nadien is de verkoop begonnen op de website van de Munt.

Het monumentale Kasteel Heeswijk is vanaf 1 juni 2020 weer open voor bezoekers.

Nieuwe verzamelaarsserie

De Munt in Utrecht gaf eerder dit jaar het startschot voor de nieuwe verzamelaarsserie. In 2020 verschijnen maar liefst vier Zilveren Dukaten met op elke uitgifte een ander Nederlands kasteel.

Heeswijk volgt Kasteel De Haar (Haarzuilens, nabij Domstad Utrecht) op, dat in februari op een Zilveren Dukaat vereeuwigd is. De onthulling vandaag vond plaats zonder publiek vanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Kasteel Heeswijk

Kasteel Heeswijk (‘het Kasteel van Brabant’) pronkt in het bosrijke land nabij Den Bosch. Het kent een bewogen geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1080.

De voormalige waterburcht is in de loop van de tijd geregeld belegerd, beschadigd, hersteld en verbouwd. In de 19e eeuw kocht baron Van den Bogaerde van Terbrugge het landgoed. Hij en zijn zonen maakten er een luxe romantisch paleis van, gevuld met een rijke verzameling kunst en antiek.

Na het overlijden van de laatste baron is het kasteel getransformeerd tot museum. Sindsdien groeide Heeswijk uit tot een van de best bezochte kasteelmusea van Nederland en Vlaanderen.

Muntontwerp

Zilveren Dukaten waren van 1659 tot 1847 in Nederland wettig betaalmiddel. In 1987 keerden zij terug als verzamelaarsmunt. In opdracht van het ministerie van Financiën slaat de Koninklijke Nederlandse Munt er dit jaar als gezegd vier.

Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde een ridder in harnas staat afgebeeld met voor het linkerbeen een schild met daarop het provinciewapen. De keerzijde toont het jaartal van de uitgifte en de Latijnse tekst ‘Concordia res Parvae Crescunt’: Eendracht maakt macht, tussen 1588 en 1795 de wapenspreuk van Nederland.

Godard van Reede

In de zilveren dukatenreeks ‘Nederlandse kastelen’ staat op iedere uitgifte veldmaarschalk Godard van Reede als ridder afgebeeld voor het desbetreffende kasteel.

Van Reede (1644 –1703) volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.

Tweeduizend

De maximale oplage van de Zilveren Dukaat van Kasteel Heeswijk is 2.000 stuks. De munt is te bestellen via www.knm.nl/kasteelheeswijk en wordt geleverd in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder. Prijs: 49,95 euro. www.knm.nl/zilveren-dukaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.