Katoendrukken immaterieel erfgoed

Katoendrukken wordt bijgeschreven als immaterieel erfgoed in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het bijzondere ambacht, internationaal ook wel geduid als blockprinting, behoort tot de oudste druktechnieken. Het wordt gedaan met houten handgegraveerde blokken.

Het immaterieel erfgoed bestaat, naast het drukken, uit het ontwerpen en maken van voornoemde houtblokken en de kennis van de verf.

Inventaris

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland omvat levend en dynamisch erfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Niet erfgoedprofessionals maar de beoefenaars zelf bepalen wat hun erfgoed is. In dit geval heeft de Katoendrukkerij in de Volmolen te Amersfoort zich verbonden aan het uitdragen, borgen en innoveren van het immaterieel erfgoed katoendrukken.

Kenniscentrum

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geeft uitvoering aan het 2003 UNESCO Verdrag in Nederland. Een verplichting die voortvloeit uit ondertekening ervan is het samenstellen van een inventaris van immaterieel erfgoed.

In Nederland is gekozen voor een bottom-up procedure, waarvoor de erfgoedgemeenschappen zelf hun immaterieel erfgoed voordragen. De bijschrijving betekent dan ook niet dat professionals het erfgoed goedkeuren of dat UNESCO het beschermt.

Zeven toevoegingen

 In totaal zijn zeven tradities toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Naast katoendrukken zijn dat de krijgskunsten Pencak Silat en Silat, de Airborne Wandeltocht, de Cultuur van de Piratenmuziek, de Kaaskoningin (een verkiezing in Bodegraven) en het hindoeïstische feest Divali.

Foto: Katoendrukken, internationaal ook wel geduid als blockprinting, behoort tot de oudste druktechnieken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.