Ga naar de inhoud

Keren Batavia luidt seizoen Bataviawerf in

Pasen luidt in Lelystad traditiegetrouw de opening in van het seizoen van de Bataviawerf, waarin tal van activiteiten en evenementen op touw worden gezet. Daar gaat dit jaar een extra happening aan vooraf: het draaien van het schip de Batavia en wel op donderdag 13 april.

Draaien is nodig voor een gelijkmatige verdeling van de weerbelasting als zon en regen. Daarnaast is het voor het onderhoud efficiënter omdat straks gewerkt gaat worden aan de stuurboordzijde van het schip, die dan eerder vrij is van douw en in de luwte ligt. Bijkomend voordeel is dat de recent gerestaureerde spiegel van de Batavia vanaf de steiger dan weer volop te zien is voor bezoekers.

De laatste keer dat de Batavia gedraaid is, was met de terugkeer van het schip van het Markermeer, waar het lag voor opnames voor de film Michiel de Ruyter in 2014.

In verband met het draaien zal de Batavia op donderdag 13 april niet toegankelijk zijn. De voorbereidingen beginnen vroeg in de ochtend en nemen afhankelijk van tal van variabelen de hele dag in beslag. De werf met haar ambachten is die dag wel volop in bedrijf en te bezichtigen. Vrijdag 14 april is de Batavia weer toegankelijk.

De Bataviawerf is een stichting zonder winstoogmerk; officieel aangemerkt door de ANBI (goede doelen organisatie).