Ga naar de inhoud

Kerk Vrijzinnigen De Sprang Velp naar BOEi           

De Sprang Vrijzinnigen Velp heeft zijn kerkgebouw overgedragen aan BOEi, herbestemmer van cultureel erfgoed. De kerk, een gemeentelijk monument, is sinds januari 2022 niet meer in gebruik en staat leeg. BOEi betrok buurtbewoners en andere geïnteresseerden bij een marktonderzoek naar nieuwe gebruiksmogelijkheden. Diverse ideeën zijn geopperd om het gebouw een andere bestemming te geven, opdat de kerk in Velp een rol kan blijven vervullen.

Verheugd

Volgens interim-voorzitter Olga Visser was het de wens van het bestuur dat het kerkgebouw voor de Velpse gemeenschap een maatschappelijk culturele functie krijgt. “Wij zijn verheugd met BOEi een partij te hebben gevonden die voor deze invulling kan zorgen”.

BOEi-directeur Sylvia Pijnenborg: “Deze opdracht past bij onze doelstelling om betekenisvolle plekken nieuwe betekenis te geven. Geïnteresseerden mogen zich melden”.

Zaalkerk

De Sprang is een karakteristieke zaalkerk zonder toren met een bruto vloeroppervlak van 285 vierkante meter. Het godshuis is in 1905 opgetrokken in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het ontwerp vertoont naast art nouveau in het interieur invloeden van de Engelse arts and crafts beweging aan de buitenkant.

Het pand heeft volgens kenners waarde vanwege zijn materiaalgebruik en de bijzondere detaillering in art nouveau-stijl zoals het tegeltableau boven de ingang. De kerk vertegenwoordigt een aspect van de religieuze geschiedenis van Velp en de gemeente Rheden.

Foto: Van links naar rechts Livia Elkink (bestuurslid), Olga Visser (interim-voorzitter), Sylvia Pijnenborg (directeur BOEi), Alex de Haas (penningmeester), Bart Kerkdijk (bouwkundige BOEi) en Suzanne ter Harmsel (ontwikkelingsmanager BOEi).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.