Ga naar de inhoud

Kerkfotografie legt 500e kerk vast

Kerkfotografie brengt op woensdag 25 oktober 2017 de Geertruidskerk in Geertruidenberg in beeld. Het is het 500e kerkgebouw in de reeks. Na een stemmenstrijd op Facebook tussen de Nicolaikerk in Appingedam en de kerk in Geertruidenberg kwam de laatste als winnaar uit de bus.

Het vastleggen van (sluitende) kerken voor het nageslacht; een beeldbank van cultuurhistorische waarde en dierbare herinneringen. Dat is de opzet van kerkfotografie.

Drijvende kracht achter het project is kerkfotograaf Diana Nieuwold: “Ik hoop ik dat mensen erdoor geïnspireerd raken kerken te bezoeken. Het zijn plaatsen voor bezinning en contemplatie, gebouwd om God en elkaar te ontmoeten. Via de foto’s blijven de gebouwen van nu zichtbaar voor generaties na ons. Ook als de kerken zelf een andere bestemming hebben gekregen of zijn afgebroken”.

Kerkfotografie begon op 1 augustus 2014. Inmiddels zijn door heel Nederland in elke regio kerkgebouwen bezocht, katholieke zowel als protestantse.

Enthousiast

Beheerder Paul Koedijk van de Geertruidskerk reageert enthousiast over de uitverkiezing van ‘zijn’ kerk als 500e.

“We zitten in een fase waarin we het gebouw ook voor andere activiteiten willen openstellen. Voor beheer en behoud is onlangs een stichting van de grond getild. Als kerkelijke gemeente alleen is het bijna niet meer te doen. Bovendien zijn we trots op onze Geertruidskerk, we laten hem graag zien.”

Diana Nieuwold is op 25 oktober van 13.00 uur tot 14.00 uur aanwezig om tips voor kerkfotografie te geven. Nieuwold: “Vandaag de dag zijn er nog ruim 7.500 kerken in Nederland die (ook) nog in gebruik zijn als kerk. Dat aantal daalt snel, veel gebouwen worden herbestemd of afgebroken. Dan is de ziel eruit. Het lijkt dus een race tegen de klok. Tegelijkertijd is het een levenswerk”.

Van elke kerk zijn vaste onderdelen te vinden op www.kerkfotografie.nl, zoals overzichtsfoto’s, transepten, het koor, kruiswegstaties en de verlichting. “Soms vallen beeldengroepen bijzonder in het oog of hebben gebrandschilderde ramen cultuurhistorische waarde”.

Mediteren

“Voor mij is kerkfotografie een vorm van mediteren, tot rust komen”, zegt Nieuwold. “Te weten dat in die vaak eeuwenoude gebouwen die met zoveel zorg zijn getekend, neergezet en ingericht, dat er misschien wel duizenden mensen troost en hoop hebben gevonden, en dat ik me onder hen mag voegen, geeft me rust”.

De webpage bevat details over de kerken die Nieuwold fotografeert, zoals de bouwgeschiedenis en beschrijvingen over de kunstwerken die er te vinden zijn. “Ik hoop dat meer mensen deze plaatsen van rust en gebed weten te vinden. Dat is juist in deze tijd hard nodig”.

Voor publiek is er op 25 oktober een extra openstelling van de Geertruidskerk in Geertruidenberg van 13.00 uur – 17.00 uur. Naast de herfstvakantieopenstelling het weekeinde ervoor (21-22 oktober). Toegang is vrij en zonder aanmelding. De deur is open.

Foto: de Heilige Naam van Jezus in Lierop.