Ga naar de inhoud

Kerkje Klein Wetsinge BNA Beste Gebouw 2016

kerk klein wetsinge foto Duncan Wijting

Het kerkje Klein Wetsinge in Groningen is verkozen tot BNA Beste Gebouw van het jaar 2016 in de categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie. Uit de vele inzendingen waren drie kandidaten genomineerd: het kerkje Klein Wetsinge, het project De Hallen Amsterdam van Architectenbureau J. van Stigt en het Noorderparkbad in Amsterdam van de Architecten Cie.

De jury onder voorzitterschap van Hanneke Groenteman toonde zich zeer te spreken over de zorgvuldige ingreep van Jelle de Jong architekten (Lemmer) waarbij de oorspronkelijke kwaliteit van de ruimte van het kerkje Klein Wetsinge is behouden. Ook de kracht van opdrachtgever Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) werd geprezen.

Voorbeeld

In haar rapport schrijft de jury: “Wat te doen met de vele leegstaande kerken in Nederland? Redden van de sloop en restaureren is een ding, maar hoe krijg je de exploitatie van een dergelijk gebouw rond? De herbestemming van het kerkje van Klein Wetsinge uit 1860 (rijksmonument) tot multifunctioneel buurtcentrum met horecavoorziening is een fantastisch voorbeeld van hoe je, met behoud van de culturele waarde, een nieuwe maatschappelijke invulling kunt geven aan zo’n gebouw”.

Met de route naar boven, langs het uurwerk, via de passage door de kap naar een nieuw geconstrueerde uitkijkcabine, is volgens de jury een spannend element aan het gebouw toegevoegd, dat de landschappelijke kwaliteit van de plek ervaarbaar maakt.

Kracht

“Het zoeken naar de juiste architect en exploitant voor dit gebouw, het betrekken van lokale landbouwers die streekproducten aan de keuken leveren, de manier waarop het programma tot op de vierkante centimeter in het gebouw gepuzzeld is – dit is een project waaruit niet alleen de meerwaarde van ontwerp, maar vooral ook de kracht van opdrachtgeverschap spreekt”, aldus de jury.

De prijzen werden uitgereikt in de onlangs geopende A’DAM toren in Amsterdam. Winnaar van de vakjuryprijs van BNA Beste Gebouw van het Jaar werd de ondergrondse parkeergarage van Royal HaskoningDHV in Katwijk aan Zee. Ook de publieksprijs ging naar dit project. Voor de 11e editie waren in totaal 125 inzendingen.

Juryleden BNA Beste Gebouw 2016

De jury bestond naast voorzitter Groenteman (journalist en programmamaker) uit Roelof Bleker (dijkgraaf Waterschap Rivierenland), Mels Crouwel (architect en partner Benthem Crouwel), Ronald Huikeshoven (directeur AM), Reimar von Meding (architect en partner KAW architecten) en Maaike Westinga (architect en partner TenBrasWestinga Architecten).

Foto: kerk Klein Wetsinge (foto Duncan Wijting).