Ga naar de inhoud

Gemeentelijk monument heel duurzaam? Het kan!

Renovatie grachtenpanden geen eenvoudige klus

Kernwaarde Groen
Exterieur van de drie grachtenpanden aan de Leidsekade in Amsterdam.
Aanleg van de kelderbak vergde een hoogwaardige en complexe constructie. De grachtenpanden stonden letterlijk op pootjes. Bijna 200 schroefstempels droegen ze. Zo kon de nieuwe fundering eronder worden gestort.

 

Kernwaarde Groen
Wij zijn adviseur, bouwmanager & sparring partner

Binckhorstlaan 36 – M508
2516 BE  Den Haag
T: (070) 320 12 01
E: post@kernwaardegroen.nl
I: kernwaardegroen.nl

Drie grachtenpanden uit 1885 aan de Leidsekade in Amsterdam worden getransformeerd tot duurzame woningen. Het funderingsherstel is inmiddels uitgevoerd. De renovatie is temeer bijzonder vanwege de historische waarde van de grachtenpanden. Verduurzaming van een gemeentelijk monument blijkt niet eenvoudig.

Als gedelegeerd opdrachtgever hebben Kernwaarde Groen en Studio C Architecten de vraag van de opdrachtgever (ambitie en visie) vertaald naar een werkbare uitvoeringsstrategie. Kernwaarde Groen trad tevens op als bouwmanager om, naast haar adviserende rol, te waarborgen dat de duurzame maatregelen goed werden toegepast. Als gamechanger kijkt het bedrijf net even anders naar een dergelijk project om voor de klant meerwaarde te creëren.

Gezamenlijk consulteerden Kernwaarde Groen en Studio C Architecten aannemers en installateurs om te zien hoe die operatie gestalte kon krijgen. Bouwkundig aannemer Salverda dacht het beste mee. Welke inspanningen heeft het projectteam geleverd om een en ander tot stand te brengen?

Warmte uit heipalen

Tot de uitdagingen behoorde het aanbrengen van een nieuwe fundering en kelderbak. Omdat de bak onder de drie panden doorloopt, en dus ook onder de scheidende muren, was het noodzakelijk te zorgen voor een hoogwaardige en complexe constructie. De nieuwe kelderbak geeft volgens Kernwaarde Groen en Studio C Architecten een unieke mogelijkheid om te verduurzamen. Met de fundering zijn ook palen geplaatst, 54 stuks. Die dienen als bodemwarmtewisselaar en halen energie uit de grond. Deze relatief goedkope methode blijkt in dit soort uitzonderlijke omgevingen zeer effectief. Bouwkundig aannemer Salverda voerde het funderingsherstel uit terwijl de panden bewoond waren.

Isoleren, isoleren, isoleren

De huizen worden aan voor- en achterzijde opnieuw geïsoleerd. Om hoge waarden te bereiken wordt isolatie toegevoegd aan de binnen- of buitenkant van de gevel.

Overal komen HR++ voorzetramen, waardoor een zogenoemde triple glas constructie ontstaat. Waar mogelijk wordt HR++ glas geplaatst in bestaande kozijnen.

Belangrijk uitgangspunt is de kierdichting of luchtdichtheid met een Qv10-waarde van 0,40 dm3/s·m2. Die is volgens Kernwaarde Groen en Studio C Architecten nodig om onbeheersbaar warmteverlies, geluid van buiten en lokaal discomfort ten gevolge van kieren te beperken. Aan Studio C Architecten de taak de detaillering van de constructie overgangen en bewegende delen goed op elkaar te ontwerpen.

Klaar voor de toekomst 

Vanwege de isolatie, kierdichting en ventilatie met warmteterugwinning vraagt de verwarming veel minder energie dan voor de renovatie.

De energievraag op vloerniveau zal dalen van circa 105 kWh/m2 naar ongeveer 35 kWh/m2. Ook zijn – uit het zicht – 45 zonnepanelen geplaatst, die een flink deel van het energiegebruik opwekken. Alle kleine beetjes helpen, heet het. Zo is het mogelijk om, zelfs met de nodige uitdagingen van een monumentaal pand, ook bestaande monumentale bouw klaar te maken voor de toekomst.

Leidsekade 102 wordt begin april opgeleverd, Leidsekade 100 en 101 volgen in december 2021.