Kick-off Breng de Batavia aan Land

De oude scheepsbouwmeester Willem Vos ontroerde onlangs in Lelystad met zijn persoonlijke toespraak: “Maak een mooie comfort stoel voor de oude dame, vergeet de stuurlast niet en bescherm haar tegen de regen”.

Vos was op zaterdag 29 juni samen met verantwoordelijk wethouder Ed Rentenaar en directeur Jan Vriezen van Batavialand een van de sprekers tijdens de kick-off van de campagne Breng de Batavia aan Land.

Bejaarde dame

Want het gaat niet goed met de Batavia, met haar 25 jaar inmiddels een bejaarde dame. Vriezen zei het kort en bondig: “Rot en schimmel moet een halt worden toegeroepen”.

Het tij kan louter gekeerd worden door het schip aan land te brengen en het te beschermen tegen hemelwater. Daarmee wordt voor een duurzame oplossing gekozen en zal de Batavia weer toekomst krijgen.

Familiegebeuren

Volgens Willem Vos was bouwen aan de Batavia indertijd een waar familiegebeuren. Zijn vrouw Mada, zoon Jan en dochter Heleen zijn samen met hem de uitdaging aangegaan.

“Als je het even niet meer zag zitten, kon je naar Mada. Zij haalde dan een glaasje water, gaf je een aai over de bol en ging door met haar werk. Boodschappen regelen, de boekhouding doen”. Nu is de tijd aangebroken dat Willem mensen die de Batavia willen redden, aanmoedigt en adviseert. Hij hoopt met heel zijn hart dat het geld bijeen wordt gebracht opdat het schip aan land komt.

Miljoen

In totaal is circa een miljoen euro nodig. Ongeveer drie ton is al binnen, mede dankzij de provincie Flevoland.

Wethouder Rentenaar van de gemeente Lelystad onderschrijft het belang van de Batavia voor stad en provincie. Volgens hem is het schip een sociaal monument: meer dan 1.200 mensen hebben eraan meegewerkt. Sinds 1985 hebben ruim 1.000 deelnemers een scholingstraject gevolgd en een vak geleerd. Tal van vrijwilligers uit stad en regio werken mee aan de instandhouding van het schip.

Rentenaar: “De Batavia op het land zal een geweldig landmark zijn met grote aantrekkingskracht voor het hele gebied, dat met de naam Bataviakwartier is vernoemd naar het schip”.

Startsein

Twee kanonschoten en een lied van Shantykoor Kantje boord gaven het startsein voor de campagne.

Eind dit jaar hoopt Batavialand het beoogde bedrag binnen te hebben. Particulieren, fondsen en bedrijfsleven worden actief benaderd. Jan Vriezen: “Samen gaat het ons lukken”.

Foto: Artist impression Batavia aan land.