Ga naar de inhoud

Kindcentrum Hoogholtje sleutelbewaarder kerk

IKC Hoogholtje wordt sleutelbewaarder van de historische kerk in Wehe den Hoorn, beter bekend als ’t Marnehoes. De benoeming markeert een nieuwe samenwerking tussen de school en de Groninger Kerken, waardoor het kerkgebouw zal dienen als locatie voor educatieve en gemeenschapsactiviteiten.

IKC Hoogholtje is een kleinschalig zogenoemd Integraal Kindcentrum (IKC) waar persoonlijke aandacht en zorg voor elkaar voorop staan.

 Ontdekkingstocht

De feestelijke lancering van het project op donderdag 15 februari begint met het interactieve Sleutelbewaardersspel, ontwikkeld door Paul en Albert. Hierbij krijgen bovenbouwgroepen de kans om via een quiz de kerk en haar omgeving te verkennen. Door vragen juist te beantwoorden, kunnen ze ‘symbolische’ quizkerkjes openen en zich zo voorbereiden op hun rol als Sleutelbewaarders.

Jongeren betrekken bij erfgoedbehoud

Het Sleutelbewaardersproject van de Groninger Kerken, begonnen in 2016, heeft in de provincie Groningen inmiddels twaalf andere scholen betrokken als sleutelbewaarders van hun lokale kerken. Doel is jonge dorpsbewoners bewust te maken van het cultureel erfgoed in hun omgeving en hen te betrekken bij het beheer van monumentale kerkgebouwen. “Met de sleutel tot het verleden in handen, openen de kinderen van IKC Hoogholtje niet alleen de deuren van ’t Marnehoes, maar dragen ze ook zorg voor een bijzonder stukje erfgoed in Wehe den Hoorn”, verklaart directeur Wendy Reitsma van IKC Hoogholtje.

Na de introductie sluit de rest van de school aan bij de festiviteiten, waarbij een officieel certificaat wordt ondertekend door een vertegenwoordiger van de leerlingen en Patty Wageman, directeur van de Groninger Kerken.

’t Marnehoes

De kerk van Wehe den Hoorn, bekend als ’t Marnehoes, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en is verbonden met de adellijke familie Tjarda van Starkenborgh.

Sinds 1985 is het gebouw eigendom van de Groninger Kerken. Opvallend kenmerk is het beschilderde plafond, een meesterwerk van kunstenaar Matthijs Röling.

  • Datum: donderdag 15 februari
  • Locatie: kerk Wehe den Hoorn, ‘t Marnehoes, Kerkstraat 21, Wehe den Hoorn
  • Aanvang: de school trapt af om 12.45 uur met het Het officiële deel, de sleuteloverdracht en het tekenen van het certificaat, vindt plaats om 13.45 uur.

Zoektocht vrijwilligers

In tegenstelling tot andere kerken onder beheer van de Groninger Kerken, is in Wehe den Hoorn geen plaatselijke commissie actief, hoewel vrijwilligers in het dorp een oogje in het zeil houden.

In de nabije toekomst wordt gezocht naar vrijwilligers om een plaatselijke commissie op te richten, zodat ook buiten schooltijden activiteiten kunnen plaatsvinden, zoals lezingen, concerten en dorpsbijeenkomsten. Mail naar vrijwilligers@groningerkerken.nl.

Foto: De Groninger Kerken zet zich in voor behoud én vernieuwing, met openstelling, herbestemming en educatie als sleutels tot een betekenisvolle toekomst. (foto Janna Bathoorn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.