Ga naar de inhoud

Kinderen leren over de middeleeuwse markt in Leiden

Hoe werkt de markt, waar is de viskraam en waar zijn stroopwafels te koop? De markt in Leiden is al eeuwen gesitueerd langs de Rijn. In het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken ligt het keurboek met daarin de regels voor de opstelling van de middeleeuwse markt.

Met een interactief lespakket, speciaal gemaakt voor de Kinderboekenweek, kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar aan de slag. Peter-Alexander Kerkhof leest het oude schrift voor en zo horen we hoe het Leids klonk in de middeleeuwen.

Beeld dagelijks leven

Volgens Susan Suèr, verantwoordelijk voor educatie bij Erfgoed Leiden, ziet het keurboek uit 1509 ziet er niet alleen mooi uit, het geeft ook een gedetailleerd beeld van het dagelijks leven in de stad.

Suèr maakte het interactieve lesprogramma in samenwerking met taalhistoricus Kerkhof, verbonden aan de universiteiten van Gent en Leiden. Bij het lespakket hoort onder andere een filmpje waarin hij de regels uit het keurboek voorleest.

Met de middeleeuwse kaart van Leiden als basis leren kinderen – maar ook volwassenen – al puzzelend de logica achter de opbouw van de markt, horen zij hoe het Leids klonk en maken zij kennis met het oud-Nederlandse schrift.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek, die vandaag (woensdag 30 september) is begonnen, duurt tot en met 11 oktober. Thema is En Toen? waarbij kinderen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken.

Erfgoededucatie

Erfgoed Leiden en Omstreken vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt met materiaal uit haar archieven en het archeologisch- en bouwhistorisch depot te werken. Om de collecties te leren kennen zijn diverse cursussen en lesprogramma’s ontwikkeld.

Foto: Het keurboek uit 1509.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.