Ga naar de inhoud

Kleinste politiebureautje van Nederland feestelijk geopend

Na zorgvuldige restauratie was het op 19 april zo ver: het kleinste politiebureau van Nederland in Sloten werd geopend. Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland verrichtte de handeling samen met dagelijks bestuurder Ronald Mauer van stadsdeel Nieuw-West en adjunct-directeur Michiel van der Burght van Stadsherstel Amsterdam.

Bij het ontsluiten van de gepantserde deur van de kleine cel kwamen tot hun verrassing twee boeven tevoorschijn. Ben Meijer en Tamar Frankfurther, steunpilaren van de succesvolle crowdfunding, waren achter de tralies gezet. Beiden verklaarden blij te zijn bevrijd te zijn.

Crowdfunding

Het monumentale gebouwtje uit 1866 kon door Stadsherstel worden aangekocht en gerestaureerd dankzij een geldinzamelingsactie die 52.000 euro opbracht. Het pand was eerder eigendom van de plaatselijke overheid. De politie had de post in 2015 afgestoten.

Handboek

Tijdens de opening presenteerde gedeputeerde Van der Hoek het Handboek Crowdfunding en Erfgoed. Daarin zijn de ervaringen rond de geldinzamelingsactie voor het politiebureautje opgenomen.

Crowdfunding blijkt voor erfgoedprojecten een krachtige methode om de betrokkenheid van de (directe) omgeving bij cultureel erfgoed, zoals het unieke pandje in Sloten, te vergroten. Toekomstige initiatieven kunnen profiteren van de opgestoken kennis.

Het mini-politiebureau kent in het dorp een lange historie: tot circa 1965 bijvoorbeeld liet veldwachter Freek Raat met regelmaat lastige bezoekers van de zeven (!) lokale cafés er hun roes achter slot en grendel uitslapen. Jeugdige Slotenaren die kattenkwaad uithaalden, werden soms een paar uur vastgezet als zij werden betrapt.

Openstelling

Tot en met eind oktober is het gebouwtje iedere zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 uur -17.00 uur open. De Slotense Willy van der Spek runt er nu een winkeltje/VVV’tje.

Het bureau blijft beschikbaar voor historische rondleidingen en dorpsevenementen. De opbrengsten van het winkeltje zorgen ervoor dat het pand openblijft voor publiek en onderhouden kan worden.