Ga naar de inhoud

Koetshuis Calorama onthaalpaviljoen

Zuid-Holland heeft er een prachtig hersteld en herbestemd koetshuis bij. Op Landgoed Calorama, in het hart van de gemeente Noordwijk, heeft verantwoordelijk gedeputeerde Willy de Zoete het koetshuis na een zorgvuldige verbouwing opnieuw geopend.

De provinciale overheid heeft vanuit de erfgoedlijn Landgoederenzone 43.000 euro bijgedragen. Dat bedrag is gebruikt voor herstel van de tuinmuren op het landgoed.

In het koetshuis zijn authentieke interieurelementen teruggebracht. Ook de toegang is verbeterd. Het huis zelf herbergt nu een ontvangstruimte die de bredere toegankelijkheid van het landgoed en zijn bijgebouwen ten goede komt.

Doorgeven

De Zoete: “Het provinciebestuur wil erfgoed graag doorgeven aan toekomstige generaties. Monumenten vertellen het verhaal van Zuid-Holland. Zij verlenen identiteit, levendigheid en kwaliteit aan de leefomgeving en geven de huidige inwoners van de provincie een blik op een rijk verleden. Landgoed Calorama is daarbij bovendien een mooi voorbeeld van wat de inzet van vrijwilligers doet voor onze monumenten”.

De gedeputeerde onthulde samen met Sjaak van den Berg, wethouder kunst en cultuur van Noordwijk, ook de gerestaureerde tuinmuur bij het hoofdhuis. Onder de aanwezigen bevond zich Marie José Fles, voormalig wethouder, die mede aan de wieg stond van de herstelwerkzaamheden en de herinrichting van het historische landgoed.

Oud-Hollandse cultuur

De rijksmonumentale buitenplaats Calorama heeft een geheel eigen karakter met een lange rijke historie. Tot in de 20e eeuw werden op het landgoed bloembollen, geneeskrachtige kruiden en rozen gekweekt. Die producten gingen de hele wereld over.

Het voor de bollenteelt aangelegde houtwallenlandschap (uit de 17e eeuw) is bij Calorama nog aanwezig en in het landhuis is de oud-Hollandse cultuur nog altijd zichtbaar. Door de geringe modernisering gaat eenieder op de buitenplaats écht terug in de tijd.

Vrijwilligers

De kwetsbaarheid en de kleinschaligheid van het park bemoeilijken permanente toegankelijkheid.

Toch wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten door middel van openstelling voor historische wandelingen, een jaarlijkse kinderkerstwandeling en openluchtvoorstellingen.

Dit alles is mede mogelijk door de grote schare vrijwilligers die helpen bij de organisatie en het onderhoud van het park, dat ook werkervaringsplek is voor hoveniersstudenten van het Wellantcollege uit Rijnsburg.

Rijksmonument

Het hoofdgebouw Huize Calorama, het historische landschapspark, de toegangshekken met keermuren, het woonhuis annex kruidendrogerij, de tuinkoepel, de moestuinmuur en het koetshuis hebben alle de status van rijksmonument.

De provincie Zuid-Holland koestert de rijksmonumenten en bevordert restauratie en herbestemming. Dat doet zij mede door bij te dragen aan behoud van de landgoederen en hun omgeving vanuit de erfgoedlijn Landgoederenzone. De lijn doet dat onder de titel Hollands Buiten en biedt daarmee tevens kansen voor recreatie en toerisme en economische spin-off in het gebied.

Foto: Barteld de Jong.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.