Ga naar de inhoud

Koker onthult tekeningen kerkgebouw in Rotterdam

Bij opruimwerkzaamheden in de Doopsgezinde kerk aan het Haagseveer te Rotterdam is een koker gevonden met originele tekeningen voor de wederopbouw van de kerk uit 1943 en een maquette. De stichting Droom en Daad conserveert tekeningen en maquette en toont ze aan publiek

Monnikenwerk

De tekeningen zijn gemaakt door architect Gerrit Kuiper (1914 – 1996) die zijn ontwerp in de oorlog tijdens het onderduiken bij zijn tante anoniem had ingezonden voor een prijsvraag onder het motto ‘Dwars’.

De familie Kuiper was lid van de Doopsgezinde kerk, in die tijd duizend leden sterk. ’s Mans handschrift is nog altijd goed afleesbaar. De tekeningen op groot formaat getuigen van een indrukwekkende schoonheid in diepzwarte inkt.

Het was monnikenwerk om de strepen van de bakstenen als materiaal te suggereren. Het ontwerp had aanvankelijk een kerktoren, terwijl het een schuilkerk moest worden. In het latere ontwerp op de huidige locatie aan het Haagseveer is de toren dan ook achterwege gelaten.

Prijsvraag

De Doopsgezinde kerk verloor net als veel andere kerkgenootschappen in Rotterdam haar gebouw (anno 1775) tijdens het bombardement van mei 1940. De kerkgemeenschap pakte de nieuwbouw niettemin voortvarend aan. Al tijdens de oorlogsjaren werd een prijsvraag uitgeschreven voor een locatie op het voormalige diergaardeterrein.

In 1948 maakten de latere winnaars, de architecten Simon van Woerden en Gerrit Kuiper, een ontwerp voor een andere plek. Op advies van Frits Eschauzier en Willem van Tijen koos men voor het voorstel Kuiper. Vlak voor kerst 1951 werd het nieuwe kerkgebouw aan het Haagseveer in gebruik genomen.

Muziekwerf

De stichting Droom en Daad, sinds 2019 eigenaar, begon dit jaar de transformatie tot Muziekwerf, voor jeugdorkesten en -koren. Bedoeling is, dat de werf een inspirerende ontmoetingsplek wordt voor Rotterdamse jongeren tussen 6 en 26 jaar, van beginner tot professional en hun publiek. De stichting beoogt meer kinderen langer samen muziek te laten maken door het faciliteren van een divers aanbod muziekgezelschappen.

Publiek

Tijdens de Architectuurmaand gaan de deuren van de Doopsgezinde kerk open, voordat het gebouw wordt omgetoverd tot Muziekwerf. Op 28 mei zijn de tekeningen van Kuiper voor het eerst te zien tijdens een open dag in het kader van het stadsbrede festival ‘Heilige Huisjes’ (heiligehuisjes.nl). Op 2 juni vervolgens verzorgt het OMI (Office for Metropolitan Information) ter plekke een rondleiding mét concert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.