Meteen naar de inhoud

Koning heropent Kasteel van Breda na opknapbeurt

Koning Willem-Alexander heeft het Kasteel van Breda heropend. Daarmee is aan de jarenlange renovatie door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) een eind gekomen. Het monumentale kasteel onderging een ware transformatie.

In het Kasteel van Breda huist de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Het pand uit 1353 is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Zo is het kasteel brandveilig en duurzaam gemaakt en zijn unieke ruimtes zoals de Grote Zaal flink opgeknapt. De werkzaamheden namen in totaal 3,5 jaar in beslag.

Gesprekken en rondleiding

Tijdens de heropening sprak Willem-Alexander met cadetten over hun ervaringen in de opleiding. Daarnaast gaven medewerkers van het RVB een rondleiding langs innovatieve toepassingen. Architect Loes van Rijnsbergen, nauw betrokken bij de verbouwing, begeleidde de koning langs verschillende ruimtes.

Het Kasteel van Breda was vanaf de vijftiende eeuw eigendom van het Huis Nassau. In 1828 schonk Koning Willem I het kasteel aan de KMA. Sindsdien vormt het eeuwenoude kasteel het decor van de officiersopleiding. Jaarlijks worden er 350 cadetten en cursisten opgeleid tot officier. Van Rijnsbergen: “Dit is het enige renaissance-kasteel ter wereld dat in de negentiende eeuw is getransformeerd in een militaire academie. Cultuurhistorisch gezien is het pand daarom erg waardevol”.

Toekomstbestendig

Volgens de architect was het kasteel onderhevig aan achterstallig onderhoud. “De renovatie bevat nieuwe keuzes die toekomstbestendig zijn, bedoeld om de kwaliteit terug te brengen”.

Bij het project stond aanvankelijk brandveiligheid voorop. Al snel ontwikkelden de werkzaamheden zich richting verduurzaming en verbetering van het historische kasteel. Zo staan op de zolder grote luchtbehandelingskasten die de lucht in het kasteel verversen. Door de nieuwe schoorstenen wordt lucht beter toe- en afgevoerd. Ook de kozijnen van de ongeveer achthonderd ramen zijn gerenoveerd. Daarmee is de tocht uit het pand.

Voor betere verwarming is gekozen voor stralingsplafonds. Die zijn afgestemd op bewegingen. Als niemand aanwezig is, daalt de temperatuur automatisch naar vijftien graden. Bij terugkomst is de ruimte binnen een half uur weer op temperatuur. Het kasteel is aangesloten op het warmtenet van de gemeente Breda.

Afsluiting hoofdstuk

Van Rijnsbergen kent de KMA als haar broekzak. Al vanaf 2011 is zij betrokken bij het object. Nu de renovatie officieel is afgerond, sluit de architect een lang hoofdstuk af. “Het was fantastisch om te doen. Hier kan geen project meer tegenop”

Foto: Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding en vernam onder andere een en ander over de slimme duurzame toepassingen (foto Defensie).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: