Ga naar de inhoud

Koning opent rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag

Koning Willem-Alexander heeft vandaag (woensdag 1 november) het vernieuwde rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag geopend. Hij deed dat door het draaiende kunstwerk Echo van Zoro Feigl in werking te stellen. Met de handeling is een renovatietraject van ruim twee jaar officieel afgerond.

Het voormalige VROM-gebouw werd in de jaren tachtig ontworpen door architect Jan Hoogstad. Om te voldoen aan het nieuwe werken en de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid en beveiliging, was het pand toe aan grondige renovatie. Die is verzorgd door het consortium PoortCentraal met daarin architectenbureau OMA met als architecte Ellen van Loon, bouwbedrijf BAM en facilitaire dienstverlener ISS.

Masterplan

Het vernieuwde gebouw maakt deel uit van het nieuwe masterplan kantoorhuisvesting Den Haag. Daarin ligt de nadruk op een efficiënte en effectieve rijksoverheid.

In Rijnstraat 8 zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat gehuisvest, naast het hoofdkantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de Dienst Terugkeer en Vertrek. Alle bewoners gebruiken dezelfde entree, basisfaciliteiten, vergaderruimtes en ICT. De werkplekken zijn multifunctioneel inzetbaar: door het toepassen van flexwerken zijn er 4.400 werkplekken voor ruim 6.000 medewerkers.

Foto: Rijnstraat 8 te Den Haag.