Ga naar de inhoud

Koning Willem-Alexander opent Holocaustmuseum

Terwijl protesten klonken van pro-Palestina-demonstranten, opende koning Willem-Alexander op zondag 10 maart in de nabijgelegen Portugese Synagoge te Amsterdam het Nationaal Holocaustmuseum. De protesten waren vanwege de oorlog in Gaza vooral gericht tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Yitzhak Herzog.

Koning Willem-Alexander daagde iedereen uit naar het museum te komen, kennis te nemen van wat er in de vorige eeuw is gebeurd en dat mee te nemen in hoofd en hart. “Laten we nooit vergeten dat Sobibor begon in het Vondelpark met een bordje ‘Verboden voor Joden’. Kennis van de Holocaust is niet facultatief”.

De Oostenrijkse bondspresident Alexander van der Bellen verklaarde de reden voor zijn aanwezigheid aldus: “Arthur Seyss-Inquart, rijkscommissaris voor Nederland, was een Oostenrijker. Het was een Oostenrijker die opdracht gaf tot deportatie van meer dan 100.000 Joden uit Nederland naar nazivernietigingskampen. Daarom sta ik hier met een speciale verantwoordelijkheid. ‘Nooit meer’ zeggen is niet genoeg, je moet ernaar leven”.

Uitsluiting, vervolging en moord

Het Nationaal Holocaustmuseum, ’s werelds enige shoa-museum, vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Tussen 1940 en 1945 zijn op last van de Duitse bezetter niet alleen Joden, maar ook Roma en Sinti, systematisch gediscrimineerd, vervolgd, gedeporteerd en vermoord.

Circa 102.000 Joden die destijds in Nederland woonden zijn in de Holocaust omgebracht. Aan de hand van 2.500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties toont het museum de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in concentratie- en vernietigingskampen in Europa.

Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding vanuit het perspectief van Joodse Nederlanders en de omgang met de Holocaust in de Nederlandse herinneringscultuur komen aan bod.

De objecten zijn afkomstig uit tientallen museumcollecties uit binnen- en buitenland. Daarnaast toont het Nationaal Holocaustmuseum voorwerpen van slachtoffers, overlevenden en nabestaanden die niet eerder voor publiek te zien waren.

Voormalige kweekschool

Het museum is ondergebracht in de voormalige Hervormde Kweekschool, tegenover de gerenoveerde gedenkplaats Hollandsche Schouwburg. Beide locaties zijn onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.

Het Nationaal Holocaustmuseum biedt onderwijsprogramma’s voor de bovenbouw van het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs om de kennis over de Holocaust te behouden en toegankelijk te maken voor jongere generaties.

Joods Cultureel Kwartier

Het Joods Cultureel Kwartier bevindt zich in de oude Jodenbuurt in het hart van Amsterdam en bestaat uit het Joods Museum met het Joods Museum junior, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum.

Vier historische locaties op nog geen vierkante kilometer herbergen een unieke collectie die de geschiedenis en de rijke Joodse cultuur van 1600 tot nu tot leven brengt. Het Joods Cultureel Kwartier is er voor iedereen, van jong tot oud, die op zoek is naar kennis, plezier, schoonheid, stof tot nadenken, groei en inspiratie.

Foto: Het museum aan de Plantage Middenlaan 27 in Amsterdam biedt onderwijsprogramma’s aan voor de bovenbouw van het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs om de kennis over de Holocaust te behouden en toegankelijk te maken voor jongere generaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.