Ga naar de inhoud

Koningin Máxima opent Van Gogh Village Museum

Koningin Máxima heeft vandaag in Nuenen het nieuwe Van Gogh Village Museum geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van enkele honderden gasten. Het Van Gogh Village Museum belicht de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van de vermaarde schilder die leidde tot zijn eerste meesterwerk De aardappeleters.

Máxima bezocht ook Vincents Lichtlab waarin de werking van kleur en licht centraal staat. De vernieuwing en uitbreiding van het museum is tot stand gekomen dankzij subsidies van onder meer de provincie Noord-Brabant met bijdragen van fondsen en certificaathouders.

Samen

Voor de officiële opening werd de koningin bijgestaan door voorzitter Jan Kees Lemkes van het Van Gogh Village Nuenen ten overstaan van Commissaris van de Koning Ina Adema van Noord-Brabant en burgemeester Maarten Houben van Nuenen.

Voorafgaand aan de handeling presenteerde Anna Gimbrère een programma met medewerking van Willem van Gogh namens de familie Van Gogh, Lucas van Grinsven namens ASML en de voorzitters Jan Kees Lemkes en Edzo Doeve van respectievelijk Van Gogh Village Nuenen en de Van Gogh Sites Foundation. Het programma werd artistiek ingevuld door theatergezelschap De Stilte uit Breda in samenwerking met saxofoonkwartet Artvark.

Erkenning voor behoud Vincents erfgoed

Directeur Simone van der Heiden van het Van Gogh Village Museum toonde zich vereerd met het bezoek van koningin Máxima. “Het is de erkenning voor de tomeloze inzet van ons team van 200 vrijwilligers voor het behoud van Vincents erfgoed in Nuenen. Dankzij de samenwerking met ASML en de Van Gogh Sites Foundation kunnen we in Vincents Lichtlab jonge generaties kennis laten maken met de werking met kunst en de technologie van licht. Zo heeft het museum naast kunsthistorische ook educatieve waarde en dat laten we graag zien”.

Internationale allure

Het erfgoed van Vincent van Gogh spreekt wereldwijd tot de verbeelding en de schilder is voor Brabant van iconische betekenis. Daar is groot draagvlak voor, zo blijkt uit de financiële en inhoudelijke bijdragen van tal van regionale partijen en bedrijven.

Dankzij de inzet van de provincie Noord-Brabant, de gemeente Nuenen en bijdragen van ASML, Brabant-C, Regio Deal Brainport Eindhoven, het Mondriaan Fonds, het BPD Cultuurfonds, CONN, certificaathouders en donateurvrienden, heeft Nederland er een culturele attractie bij van internationale allure.

Ontwerp en architectuur

Voor de inrichting van het Van Gogh Village Museum zijn bekende partijen uit de museumwereld aangetrokken. Tinker Imagineers ontwierp de tentoonstellingen en Bruns uit Bergeijk produceerde de expositiematerialen.

De nieuwbouw van het museum is ontworpen door Diederendirrix uit Eindhoven en opgetrokken in samenwerking met Banbouw. Het betreft een hedendaagse langskap-boerderij als verwijzing naar een boerderij die er in de 19e eeuw heeft gestaan. Designbureau Van Eijk en van der Lubbe tekende voor het ontwerp van de centrale ontvangstruimte inclusief koffiecorner en winkel.

In de voetsporen van de kunstenaar

Vincent van Gogh woonde en werkte in Nuenen van december 1883 tot november 1885. Het was een van de belangrijkste en meeste productieve periodes in zijn leven. Een kwart van zijn oeuvre komt uit Nuenen, waaronder meesterwerk de Aardappeleters.

In het Van Gogh Village Nuenen treden bezoekers in de voetsporen van de kunstenaar: maar liefst 24 locaties, waaronder 14 Van Gogh Monumenten, zijn van betekenis voor zijn leven en werk en 19 informatieve audiozuilen vertellen het verhaal. De tentoonstellingen in het Van Gogh Village Museum belichten ’s mans leven in Nuenen aan de hand van zijn familie, vrienden en modellen. Het verhaal van zijn artistieke ontwikkeling en studie naar kleur en licht brengt bezoekers dichter bij Vincents meesterschap.

Van Gogh in Brabant

Vincent van Gogh werd in 1853 geboren in Brabant, in het zuiden van Nederland. Daar ligt de oorsprong van zijn uitzonderlijke talent en eigenzinnige karakter. In Brabant ontwikkelde hij zijn liefde voor de natuur en de authentieke mens, thema’s die in zijn hele oeuvre terugkeren. De Brabantse locaties waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt, hebben hun krachten gebundeld onder de naam Van Gogh Brabant. Drie heritage centres, 46 Van Gogh Monumenten en de collectie originele werken in Het Noordbrabants Museum vertellen zijn levensreis. Bezoekers leren Vincent van dichtbij kennen: van zijn kindertijd in Zundert, tot de start van zijn carrière in Etten, van tekenles in Tilburg tot zijn eerste meesterwerk in Nuenen. www.vangoghbrabant.com

Extra aandacht

In 2023 besteden Marketing Drenthe, VisitBrabant, Van Gogh Brabant, Van Gogh Drenthe en het NBTC aandacht aan de kunstenaar. Dit om het culturele aanbod van beide provincies te verbinden met het landschap dat Van Gogh inspireerde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.