Ga naar de inhoud

Korenmolen CERES terug als monument

Na de verwoestende brand op Oudejaarsavond 2019, vrijwel zeker veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk, stond van korenmolen CERES in Bovenkarspel nog slechts een karkas met wiekenkruis overeind.

Maar de molen (1618), eigendom van de Stichting de Westfriesemolens, blijft als monument behouden. Volledige herbouw/restauratie mag, constateerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) na gedegen onderzoek.

Twee fases

In verband met de funding voor de opknapbeurt wordt het karwei – totale kosten circa 750.000 euro – in twee fases uitgevoerd.  De eerste (herstel van de romp) is inmiddels afgerond. Met de tweede (aanpak kap, het wiekenkruis en alle draaiende delen) is onlangs een begin gemaakt.

Verwacht wordt, dat de rietgedekte CERES na de zomer weer graan maalt en dus speltmeel, pannenkoekmix en tarwebloem kan produceren. Rond die tijd moet de molen ook weer klaar zijn om rondleidingen te geven, schoolklassen te  ontvangen en te fungeren als trouwlocatie voor de gemeente Stede Broec.

Voor de ambitieuze herbouw/restauratie-klus tekent J.K. Poland Molenmakersbedrijf, waar mogelijk en nodig ondersteund door een ploeg molenaars/vrijwilligers.

Geschiedenis

1618 Wormerveer; De Ouwe Olijmolen;
1633- ‘34 Zaandijk; De Oude Haas;
+ 1670 vernieuwd;
1848-’49 Bovenkarspel; De Haas;
1908 CERES;
1988- ‘98 gerestaureerd;
2020-’21 groot herstel na Oudejaarsbrand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.