Ga naar de inhoud

Kritiek op onderdelen opknap Amsterdam Museum

Amsterdam Museum

Op hoofdlijnen is het ontwerp voor renovatie van het Amsterdam Museum goedgekeurd, maar drie onderdelen moeten terug naar de tekentafel. “Nu is er onvoldoende balans tussen oud en nieuw en tussen groot en klein”, is de kritiek van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) van de gemeente Amsterdam.

De commissie geeft daarom in dit stadium geen positief advies. Mede vanwege de kritiek is het proces van nuancering/aanpassingen volgens de woordvoerder van het museum op het ogenblik in volle gang.

Eeuwen oud complex

Het Amsterdams Museum is gevestigd in een eeuwen oud complex, dat geschiedenis schreef als klooster, oudemannenhuis, weeshuis en sinds 1975 als museum.

Het rijksmonument moet worden verbouwd om ook in de toekomst zijn museumfunctie te kunnen vervullen. Het is de uitdrukkelijke wens van alle betrokkenen en belangenorganisaties om het Amsterdam Museum te blijven huisvesten in het hart van de hoofdstad.

Bedoeling is dat er meer ruimte komt voor collectie en bezoekers, voor onderwijs en publieksprogramma’s, dat het gebouw toegankelijk wordt voor iedereen en dat er een verduurzamingsslag wordt gemaakt.

Vijf nieuwe zalen

Er komen onder meer vijf nieuwe zalen, een museumparcours met een duidelijk begin, midden en einde en een uitkijkpunt op het dak over het Begijnhof, de kerktorens en het Maagdenhuis.

Voor de grote museumzaal zou de schuttersgalerij van architect Bart van Kasteel uit 1975 gesloopt moeten worden, waarbij ook de historisch waardevolle bouwmuren en kappen aan weerszijden goeddeels zouden verdwijnen. Die zaal wordt veel te hoog, vindt de commissie.

Aan de binnenplaatsen als middelpunt van het gebouw en het museum wordt volgens de woordvoerder niet getornd. “Ook de gevels van Jacob van Campen uit 1633 blijven bestaan. Voor de inrichting van de binnenplaatsen is nog geen definitief ontwerp voorhanden”.

‘Terughoudender karakter’

De commissie en de VVAB verlangen dat nieuwbouw en andere gewenste veranderingen een terughoudender karakter krijgen en zich meer voegen naar de historische kwaliteit van de bestaande gebouwen.

Foto: Amsterdam Museum (foto Richard de Bruijn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.