Ga naar de inhoud

Kunstenaar tekent funderingsherstel Amsterdams grachtenpand

Beeldend kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen schonk vorig jaar zijn pand aan de Keizersgracht aan Stadsherstel Amsterdam waardoor het een nieuwe fundering kon krijgen en hij er kon blijven wonen. Zo ook andere kunstenaars na hem.

Merkelbach van Enkhuizen (1937) maakte van het funderingsherstel tal van tekeningen, die nu te zien zijn in de Amstelkerk aan het Amstelveld 10. Op donderdagavond 9 november wordt in hetzelfde kerkgebouw een voordracht gehouden over ’s mans werk, het grachtenpand en het schenken aan Stadsherstel.

Tussen blubber en beton

Jarenlang heeft Merkelbach van Enkhuizen zijn huis en tuin vastgelegd in schilderijen en tekeningen. Maar ook de gevels aan de overkant van de gracht, telkens opnieuw. In de winter, beter zichtbaar door de kale bomen heen, ’s zomers met het avondlicht weerspiegeld in de ruiten van de bovenverdiepingen.

Al gezegd zijn ook de werkzaamheden verbonden aan het funderingsherstel vastgelegd. Terwijl de fundering wordt vernieuwd en alle delen van het huis waar nodig worden aangepakt, zoals de achtergevel, is dus ook Merkelbach van Enkhuizen aan het werk. Het leverde een mooi overzicht restauratietekeningen op.

Wat is er te zien

Bezoekers aan de tentoonstelling zijn eerst getuige van de situatie vóór de ingreep. Dan volgen het leeghalen van de ruimtes, het weghalen van vloeren en muurdelen, het aanbrengen van steunbalken, opbouw en restauratie.

Onverwachte doorkijkjes, onderdelen van het huis die voorheen onzichtbaar waren, grondwater in de kelder, een apparaat op metalen rupsbanden dat op wonderlijke wijze naar binnen is gemanoeuvreerd, slangen en buizen, ijzeren H-balken die dienen als stut en versteviging en de modderbodem waarop het huis is gebouwd.

Waardering

Merkelbach van Enkhuizen is de handwerkers (ieder met hun eigen deskundigheid) gaan waarderen. Zijn tekeningen moeten dan ook worden beschouwd als uiting van die waardering. De werkers op hun beurt voelen zich erkend door de kunstenaar.

De lezing op 9 november is van 20.00 uur tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Voor of na de voordracht is de expositie te bekijken. De tentoonstelling is tijdens kantoortijden nog tot en met 19 november te zien. Aanmelden via vrienden@stadsherstel.nl of 020-5200075.

 Foto:  Beeldend kunstenaar Clemens Merkelbach van Enkhuizen aan het werk in zijn huis (foto Chris Smeenk, Stadsherstel Amsterdam).