Meteen naar de inhoud

Langhuis in Oosterleek na renovatie open voor publiek

Langhuis in Oosterleek na renovatie open voor publiek

Na anderhalf jaar renoveren is een bijzonder langhuis in het Noord-Hollandse dorp Oosterleek open voor bezichtiging. Eigenaar Vereniging Hendrick de Keyser begon in oktober 2016 met de opknapbeurt. Ruim 15 maanden later is het karwei geklaard, wordt de laatste hand gelegd aan het interieur en is het huis gereed om zijn eerste gasten te verwelkomen.

Omdat aan het pand in de gemeente Drechterland jarenlang geen onderhoud was gepleegd, verkeerde het in ernstige staat van verval. Voordat met de opknapwerkzaamheden een begin kon worden gemaakt, moest het onderkomen bovendien binnen en buiten worden ontdaan van overwoekerend groen: graspollen groeiden letterlijk in de dakgoten.

Behoud als het kan

In het langhuis is veel onbruikbaar materiaal verwijderd, maar onderdelen van bouw- of cultuurhistorische waarde werden apart gehouden en/of opgeslagen voor later gebruik.

Hendrick de Keyser heeft het huis gefundeerd, het metselwerk gerestaureerd, de kapconstructie teruggebracht, gebinten, kozijnen en ander houtwerk gerepareerd en waar nodig vernieuwd. Daarbij is zoveel mogelijk origineel materiaal behouden. Ook wat betreft het binnenschilderwerk.

Teruggevonden hout- en marmerimitaties op wanden en schouwen zijn schoongemaakt en bijgewerkt in oorspronkelijke kleuren.

 ‘Crowd’ droeg bij

In juli 2017 is met succes een crowdfundingsactie opgezet voor de verdwenen tegeltableaus. De crowd droeg massaal een tegeltje bij waardoor het streefbedrag van 8.500 euro in korte tijd werd gehaald (en zelfs een beetje meer – red.). Inmiddels prijken de tien tableaus weer op schouwen in de woonkamer en de keuken.

De Vereniging Hendrick de Keyser, dit jaar 100 jaar jong, heeft het bijzondere huis in Oosterleek op kunnen knappen met hulp van de lokale gemeenschap en financiële steun van de provincie Noord-Holland, de gemeente Drechterland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Bredius stichting en de BankGiro Loterij.

Te huur

Het huis pronkt in het dorpslint van Oosterleek, vlakbij de West-Friese Omringdijk en het IJsselmeer. Hendrick de Keyser gaat het pand regelmatig openstellen zodat geïnteresseerden het kunnen bezoeken.

Voorts is het langhuis vanaf nu als zogenoemd Monument en Bed-locatie te huur: een vakantieverblijf waar eenieder kan beleven hoe het is om in een historisch huis te vertoeven: met betegelde schouwen, een put in de keuken en een bed in de bedstede.

Natuurlijk met een tuin met fruitbomen, uitzicht tot de omringdijk en misschien wel een uil in de uilenkast achter op het erf. Meer info op www.monumentenbed.nl.

Open Dag

Zaterdag 10 maart is Huis Oosterleek voor alle geïnteresseerden te bezichtigen. De deuren zijn open van 11.00 uur tot 14.00 uur.

%d bloggers liken dit: