Ga naar de inhoud

Letters chocoladefabriek Ringers zichtbaar dankzij donateurs

De oude chocoladefabriek Ringers aan de Noorderkade in Alkmaar wordt dit voorjaar uitgepakt en krijgt zijn originele gevel terug.

Tot 1973 werd ter plekke de fijnste chocolade gemaakt. Nadien is het complex verbouwd voor woonwinkel Klercq, waarvoor enkele aanbouwen zijn gesloopt, zoals het entreegebouw aan het kanaal. In 1982 werden witte kunststof platen tegen de gevel aangebracht om het pand een moderne uitstraling te geven. Sinds 2008 staat het gebouw leeg.

BOEi, specialist in herbestemming, wil er voor zorgen dat de voormalige chocoladefabriek weer herkenbaar wordt voor iedereen. Met de naam Ringers in volle glorie op de gevel. Om de letters te restaureren is 6.000 euro nodig. Hiervan heeft BOEi al 2.500 euro bijeengebracht, de resterende 3.500 euro wordt nu via crowdfunding geworven.

Restauratie via crowdfunding

Crowdfunding is in de monumentensector nog geen gemeengoed. Herbestemming van de Ringersfabriek blijkt voor veel Nederlanders, in en buiten Almaar, echter van voldoende belang om een donatie te geven voor het terugplaatsen van de karakteristieke letters Ringers.

Arno Boon, directeur van BOEi. “We waarderen het enorm dat mensen dit project een warm hart toedragen. De campagne loopt tot 28 april”.

Deelnemers met een donatie vanaf 20 euro ontvangen een speciale Ringers chocoladereep. Zie voor alle informatie over de crowdfundingcampagne www.voordekunst.nl/projecten/5492-breng-ringers-tot-leven#Donaties

Chocolade terug naar Alkmaar

Met de gerestaureerde Ringersfabriek, die dankzij de actie ‘Red Ringers’ van de Historische Vereniging Alkmaar (later voortgezet door Adapt) in 2011-2012 gered werd van de sloophamer, komt ook de historische rol van chocola terug naar Alkmaar.

Fabrikant Dobla opent vanaf eind 2018 een publieksattractie in het gerestaureerde gebouw. Bezoekers kunnen er mettertijd gaan zien hoe cacao verwerkt wordt tot chocola, van boon tot bonbon. Publiek ervaart op speelse en educatieve wijze hoe mooi het maken van lekkere dingen is. Het Culinair Centrum, hotel en horeca maken het plaatje compleet.

Ringers en het omliggende Ringers Kwartier wordt volgens BOEi ‘veelzijdig, karaktervol, en vooral lekker’.