Ga naar de inhoud

Limburg Design Award in Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis in Roermond is komende winter gastheer van de Limburg Design Award. Een prijs die zich richt op interieurontwerpers die net als Cuypers in hun streven verwant zijn aan thema’s als schoonheid, engagement, ambacht, ondernemerschap en vernieuwing.

Van 3 december 2017 tot en met 25 februari 2018 is in het Cuypershuis een expositie te zien met de werken van drie actuele en drie talentvolle interieurontwerpers die voor de kunstprijs werden genomineerd. Ter ere van de Limburg Design Award komt het museum bovendien met een cultuurwandeling die bezoekers leidt langs de mooiste designadressen van Roermond.

Pierre Cuypers

Roermond is de stad van de beroemde architect en interieurontwerper Pierre Cuypers. Bekend van onder andere het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en tientallen bekende kerken, kastelen en andere gebouwen in binnen- en buitenland.

Cuypers was niet alleen architect, hij leverde ook de inrichtingen van de gebouwen. Ook al hanteren hedendaagse interieurontwerpers andere materialen en productietechnieken, er zijn nog steeds ontwerpers wier streven verwant is aan dat van Cuypers.

Met het uitreiken van de Limburg Design Award wil de gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten. Op zondag 3 december worden de winnaars bekend gemaakt. Datzelfde weekeinde opent de expositie in het Cuypershuis.

De genomineerden

De zes genomineerden op een rij.

NOMAN studio combineert het ontwerpen van decors en mode. Studio Sabine Marcelis werkt architectonisch en onderzoekt de relatie tussen materiaal, licht, kleur en ruimte.

Jólan van der Wiel werkt samen met architecten, wetenschappers en mode ontwerpers om extreme natuurfenomenen te verbeelden. Formafantasma slaat een brug tussen ambacht, industrie, object en gebruiker. Overtreders W stelt duurzaamheid centraal. Studio Drift tenslotte ontwerpt locatie gebonden installaties en interactieve sculpturen waarbij ruimte, licht en beweging een nieuw, vaak poëtisch verband aangaan.

Cultuurwandeling

In het kader van de Limburg Design Award ontwierp het Cuypershuis een cultuurwandeling waarmee bezoekers de leukste designplekjes van de stad ontdekken in het voetspoor van Pierre Cuypers. De voettocht voert bezoekers langs de mooiste ontwerpen en gebouwen van Cuypers in de stad Roermond en naar de expositie in het Cuypershuis.

Bovendien brengt de wandeling bezoekers naar ECI Roermond waar van 1 december 2017 tot en met 4 februari 2018 de tentoonstelling design is my RELIGION is my design gratis te zien is. De tentoonstelling onderzoekt via religieuze gebruiksvoorwerpen en objecten van binnen- en buitenlandse ontwerpers, de relatie tussen religie en object. De wandeling brengt liefhebbers ook langs de leukste adressen op het gebied van eigentijds interieur design. Want naast 200 internationale designermerken in het Designer Outlet, biedt Roermond een keur aan winkels, concepten en horeca waar bezoekers design inspiratie en producten vinden.

Bezoekers aan de stad Roermond halen vanaf 2  december de cultuurwandeling gratis op bij VVV Roermond aan de Markt 17, bij het Cuypershuis aan de Pierre Cuyperstraat 1 of bij de ECI aan de ECI 13 in Roermond. Meer informatie op  www.cuypershuisroermond.nl.