Ga naar de inhoud

Locaties met een verhaal in maand van de geschiedenis

Een verscholen bunker, het Binnenhof, de IJsselmeerpolders en Vliegveld Valkenburg. Achter het historisch erfgoed van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) schuilen indrukwekkende verhalen. Tijdens de Maand van de Geschiedenis, thema Wat een ramp!, licht het bedrijf vier uitzonderlijke locaties uit.

Bunker Seyss-Inquart

Op het eerste gezicht lijkt het een normale boerderij aan de rand van Wassenaar. In werkelijkheid is het een kolossale bunker met twee meter dikke muren en een plafond van maar liefst vier meter dik.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) was Oostenrijker Arthur Seyss-Inquart rijkscommissaris van het bezette Nederland. In 1942 gaf de nazileider opdracht om de ondergrondse bunker te bouwen als schuilplaats. Na WOII kreeg de bunker een nieuwe functie als commando- en communicatiecentrum: Commandopost Clingendael.

Tijdens de Koude Oorlog werd vanuit de bunker de buitenlandse inzet van het Nederlandse leger aangestuurd. Defensie houdt op zaterdag 8 oktober de Haagse bunkertour. De fietsroute leidt ook langs deze bijzondere bunker. Stap met militair historicus Anselm van der Peet op de fiets en luister naar zijn historische verhalen.

Inpolderen tegen watersnoodrampen

Al weken waait er in 1916 een stevige wind vanuit het zuidwesten. Het water staat daardoor al hoog in de Zuiderzee. In de nacht van 13 op 14 januari loopt de situatie vervolgens echt uit de hand. Tot diep in de nacht raast er een zware storm over Nederland.

De Zuiderzee klapt uit zijn voegen met een waterstand van drie meter boven NAP. De stormvloed eist 53 doden. De watersnoodramp is een reden voor het parlement om de Afsluitdijk te bouwen. Onderdeel van de plannen is het inpolderen van grote stukken Zuiderzee voor landbouwgrond.

Het rijk wordt eigenaar van deze nieuwe gronden en ook van het bijna weggespoelde eiland Schokland. Tegenwoordig valt de landbouwgrond op Schokland nog steeds onder beheer van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), net als vele hectares in de IJsselmeerpolders. Schokland is sinds 1995 UNESCO Werelderfgoed.

22 Oktober: fietstocht Koude Oorlog

In 1962 ontdekken de Verenigde Staten dat de Sovjet-Unie kernraketten heeft geplaatst op Cuba. De spanning tussen beide grootmachten bereikt een hoogtepunt en is de geschiedenisboeken ingegaan als de Cubacrisis. Een allesvernietigende kernwapenoorlog kon ternauwernood worden afgewend.

Nederland zit tijdens de crisis niet stil. In het geheim draait Marinevliegkamp Valkenburg op volle toeren en men probeert Russische onderzeeërs te spotten met vluchten boven zee. In 2021 verscheen de documentaire Het Verdwenen Vliegveld. Niet alleen de missies maar ook het sociale leven op het vliegkamp wordt onder de loep genomen.

Op 22 oktober, 60 jaar na de Cubacrisis, kan eenieder zelf komen kijken. Tijdens een fietstocht over het voormalige vliegkamp vertelt een gids over de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.

Het rampjaar: Binnenhof

Het is 1672. Engeland en Frankrijk vallen samen met de bisschoppen van Münster en Keulen de Nederlandse Republiek aan. De republiek heeft een geduchte vloot. Maar het leger op het land is minder krachtig.

De vijandelijker legers rukken op en de onvrede binnen de republiek groeit. Raadpensionaris (de hoogste ambtenaar) Johan de Witt en zijn broer Cornelis krijgen de schuld. Een woedende meute lyncht de broers, vlakbij hun werkplek op het Haagse Binnenhof. Op het ogenblik renoveert het Rijksvastgoedbedrijf het Binnenhof en is het gesloten voor publiek.

Wie toch de zalen wil bekijken van waaruit de broers de republiek bestuurden, kan kijken naar aflevering 3 van de documentaire De strijd om het Binnenhof die eindigt in de dubbele politieke moord.

Foto: Commandopost Clingendael in Wassenaar lijkt van buiten op een normale boerderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.