Ga naar de inhoud

Loopgraaf voor educatieparkje Fort Giessen in aanleg

Bij rijksmonument Fort Giessen in Giessen (gemeente Woudrichem, Noord-Brabant) wordt iets meer dan een eeuw na de aanleg van de loopgravenlinie in de Eerste Wereldoorlog opnieuw een loopgraaf aangelegd.

Niet door Jan Soldaat maar met een kraan uitgerust met GPS, opdat de aanleg exact volgens bouwtekening wordt uitgevoerd. De loopgraaf met zandzakken is onderdeel van het educatieparkje dat bij het fort wordt ingericht.

Het parkje geeft straks uitleg over de Eerste Wereldoorlog en de vele soldaten die in de streek waren gelegerd rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Bij de loopgraaf wordt ook een unieke luisterput uit WOI geplaatst, die is teruggevonden in Uitwijk. Op 18 juli is begonnen met de aanleg, die naar verwachting enkele weken in beslag neemt. Ook worden telefoonhuisjes en een uitkijkpost geplaatst.

Lespakket

De aanleg van het parkje vormt het sluitstuk van een groot project van Erfgoed Altena rond het zichtbaar maken van de verdedigingslinie die liep vanaf Fort Vuren via de Bommelerwaard en de Wilhelminasluis naar Fort Giessen tot aan Fort Steurgat.

Schuilplaatsen werden verplaatst en omlijst met verhalen en er is een fietsroute uitgestippeld vanaf Fort Vuren tot Fort Steurgat. Speciaal voor het educatieparkje is een lespakket ontwikkeld voor kinderen op de basisschool.

Affuit

Om de geschiedenis nog levendiger te maken krijgt Erfgoed Altena samen met forteigenaar Brabants Landschap van het Nationaal Militair Museum in Soest een affuit (onderstel van een kanon) uit de Eerste Wereldoorlog in langdurige bruikleen. Het affuit wordt eerst gerestaureerd en krijgt daarna een plek op Fort Giessen.