Ga naar de inhoud

Loterij schenkt culturele sector bijna 67 miljoen

Met een cheque onder de arm verlieten 66 directeuren van musea en andere culturele instellingen donderdagavond 16 februari de Beurs van Berlage in Amsterdam. Allen ontvingen een schenking op het Goed Geld Gala. In totaal kan de culturele sector dit jaar rekenen op 66,9 miljoen euro, dankzij de bijna 600.000 Nederlanders die meespelen met de BankGiro Loterij.

De inkomsten van de loterij blijken het afgelopen jaar met 8,2 miljoen euro te zijn gegroeid. Dat betekent automatisch 4,1 miljoen euro meer geld voor cultuur in Nederland: de helft van ieder lot gaat naar musea en andere culturele instellingen.

Het miljoenenbedrag is op het gala verdeeld. De meeste culturele organisaties ontvangen van de BankGiro Loterij jaarlijks steun, variërend van 200.000 tot ruim 15 miljoen euro. Door de verhoogde opbrengst is een aantal instellingen bovendien verrast met een donatie voor een specifiek project of nieuw initiatief.

Muziek

Zo ontving de Stichting Méér Muziek in de Klas een schenking van 1,5 miljoen euro om de komende twee jaar muziekprogramma’s en activiteiten in schoolklassen te verbeteren en uit te breiden. Dat is belangrijk omdat muziekonderwijs grotendeels is verdwenen uit het basisonderwijs en muziek de ontwikkeling van het kinderbrein stimuleert. Ook gaat een langgekoesterde wens van het Rijksmuseum in vervulling. Met een donatie van 580.000 euro kan het museum de komende drie jaar concerten geven met historische muziekinstrumenten uit haar collectie.

Cultureel erfgoed

Geld van de BankGiro Loterij is ook bedoeld om cultureel erfgoed toegankelijk te maken voor publiek. De Oude Kerk in Amsterdam kan met een schenking van 200.000 euro kerkruimtes openstellen die tot nu toe verborgen bleven voor publiek. En Vereniging Hendrik de Keyser kan dankzij een donatie van 975.000 euro door het hele land 35 monumentale panden inrichten als ‘museumhuizen’. De panden worden zoals eerder door MONUMENTAAL gemeld teruggebracht in oude stijl en zo ingericht dat bezoekers met eigen ogen kunnen zien hoe vroeger in Nederland werd gewoond, gewerkt en geleefd.

Foto: 66 musea en culturele instellingen zijn verrast met schenkingen van de BankGiro Loterij, goed voor een totaalbedrag van 66,9 miljoen euro.