Maassteden Monumentenfonds van start

Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Nationaal Restauratiefonds zijn gaan samenwerken in het Maassteden Monumentenfonds. Het startsein daartoe is gegeven op vrijdag 3 juli in de Koningin Wilhelmina haven.

In het fonds stelt Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. 5 miljoen euro beschikbaar waaruit monumenteigenaren tegen gunstige financiering hun pand kunnen laten restaureren, verduurzamen of herbestemmen.

Het Maassteden Monumentenfonds is ontstaan vanuit de doelstelling maatschappelijk relevante monumentale panden te behouden. Het gaat daarbij vooral om herbestemmingsprojecten die het historische karakter en de kwaliteit van de leefomgeving in het Waterweggebied versterken. Die plekken van identiteit zijn volgens de partners van belang om te behouden.

De Koningin Wilhelmina haven geldt als voorbeeld van een herontwikkeling waar het nieuwe fonds aan kan bijdragen.

Veel monumentale panden

“De steden waarbinnen ons Fonds actief is kennen een rijke historie die je terug kunt zien in de vele monumenten die er zijn”, verklaart John Massaar, directeur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

“Tegelijkertijd ligt op tal van plekken een grote opgave als het gaat om behoud en herbestemming van deze panden. Met dit regionale monumentenfonds willen we dat makkelijker maken. Het is ook nog eens een revolverend fonds: elke euro die wordt afgelost of aan rente wordt betaald, wordt weer in nieuwe projecten gestoken”.

Minimaal 10 mille

Eigenaren van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en karakteristieke panden in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis kunnen vanaf nu een lening uit het fonds aanvragen via het Restauratiefonds. Het minimale leningsbedrag is 10.000 euro, het maximale een miljoen.

Directeur Kees-Jan Dosker van het Nationaal Restauratiefonds zegt met de samenwerking met het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. graag een bijdrage te leveren aan ‘springlevende monumenten’ in de regio. “Met onze financiële expertise en hart voor monumenten ondersteunen wij eigenaren met hun plannen. Want herbestemde en verduurzaamde monumenten geven een gebied kleur en versterken de leefomgeving”.

Naast succesvolle samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds 1818 en het Elisabeth Strouven Fonds is dit de vierde samenwerking van het Restauratiefonds met een maatschappelijk vermogensfonds.

https://www.restauratiefonds.nl/monumenteigenaren/financieringen/maassteden-monumentenfonds-hypotheek-schiedam-vlaardingen-maassluis

Foto: Kees-Jan Dosker (links), directeur van het Nationaal Restauratiefonds, en John Massaar, directeur Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. bezegelen hun samenwerking.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.