Ga naar de inhoud

Maastricht hart van archeologisch Europa

Van 30 augustus tot en met 2 september komen in het MECC te Maastricht bijna 2.000 archeologen uit heel Europa bijeen op het grootste archeologische congres dat ooit in Nederland is gehouden.

Tijdens de vierdaagse samenkomst is er speciale aandacht voor het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Valletta (Malta 1992). Dit verdrag van de Raad van Europa is van grote invloed geweest op het onderzoek, de bescherming en presentatie van Europees archeologisch erfgoed, ook in Nederland. Het jubileum biedt volgens de organisatie een uitgelezen mogelijkheid kritisch terug te blikken en de vraag te beantwoorden wat is bereikt. De conferentie nodigt deelnemers uit samen nieuwe initiatieven te formuleren, in de geest van het Verdrag van Maastricht dat ten grondslag ligt aan de Europese Gemeenschap (ook uit 1992).

Het congres omvat zes presentaties van vooraanstaande pleitbezorgers en wetenschappers en bijna 1.700 lezingen en posters, verdeeld over 175 sessies. De vierdaagse biedt naar verwachting tal van nieuwe inzichten in de geschiedenis van Europa en haar regio’s, van de eerste aanwezigheid van mensachtigen honderdduizenden jaren geleden tot de Tweede Wereldoorlog.

Archeologie van conflict

Opmerkelijk is het grote aantal voordrachten met aandacht voor de archeologie van het conflict in de breedste zin van het woord, vooral van de 20ste eeuw.

Archeologisch onderzoek werkt zich niet alleen op tot nieuwe bron van kennis over de aard en ontwikkeling van menselijk geweld, maar ook tot een praktijk, waarin herinnering en herdenking van de verschrikkingen van de moderne tijd nieuwe vormen krijgen. Archeologen zetten zich in intensieve samenwerking met het publiek steeds meer in voor de emancipatie van slachtoffers en voor de verzoening met voormalige tegenstanders.

Tijdens de bijeenkomst komt verder o.a. de vraag aan de orde hoe archeologisch erfgoed ook voor toekomstige generaties is veilig te stellen, zodat resten later met betere methoden en technieken en vanuit nieuwe onderzoeksvragen kunnen worden bestudeerd. In samenwerking met de Van Eyck Academie in Maastricht wordt een speciale sessie en tentoonstelling gewijd aan de veelzijdige relatie tussen archeologie, publiek en kunst. De openingslezing van hoogleraar Michael Shanks van de Stanford University is aan dit thema gewijd. Het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap heeft voor de deelnemers excursies in de Euregio op touw gezet.

Top or Topic

Ter gelegenheid van de conferentie is in Centre Ceramique (Avenue Céramique 50, Maastricht) de tentoonstelling Top or Topic ingericht. In een prachtige opstelling zijn de belangrijkste archeologische objecten uit de Euregio te bewonderen: niet alleen de mooiste of meest waardevolle voorwerpen, maar ook raadselachtige en mysterieuze objecten waarvan tot vandaag niemand weet waar ze vandaan komen of waarvoor ze dienden.

Stuurgroep

Het congres is georganiseerd onder auspiciën van de European Association of Archaeologists. In de stuurgroep participeren het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de provincie Limburg en de gemeente Maastricht.

De deelnemers worden welkom geheten door Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Hans Teunissen, Limburgs gedeputeerde Ruimte en Onderwijs en Gert-Jan Krabbendam, wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen, Natuur en Milieu van de gemeente Maastricht.

Introductiefilmpje: https://www.youtube.com/watch?v=IPJIKTlqqvs

Het programma en samenvattingen van alle lezingen en posters zijn te vinden op: http://www.eaa2017maastricht.nl