Magneetvissen niet zonder meer toegestaan

Magneetvissen, net als het zoeken met een metaaldetector een gewilde hobby, is niet zonder meer toegestaan. In elk geval niet als het om archeologische vondsten gaat.

Met grote regelmaat verschijnen in de media berichten over bijzondere vondsten die met een magneet uit het water zijn getrokken. Ook als granaten of ander gevaarlijk explosief materiaal gevonden worden, haalt dat vaak het nieuws.

Een en ander is een groeiende zorg voor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), die dit jaar al diverse keren per week moest uitrukken om opgeviste munitie veilig te verwijderen. De populariteit van magneetvissen groeit, maar kent ook een keerzijde.

Niet gelegaliseerd

Magneetvissen is niet gelegaliseerd. De uitzondering op het opgravingsverbod voor zoeken en graven met een metaaldetector geldt alleen op het land, niet in het water (Besluit Erfgoedwet).

Archeologische voorwerpen in het water mogen niet verplaatst of meegenomen worden, mogen dus ook niet met een magneet uit het water worden gehaald.

Overtreding

Een gemeenteambtenaar die met een magneet fietswrakken van de bodem van de gracht opvist, overtreedt de Erfgoedwet niet. Maar iemand die met een magneet hoopt een mooie post-Middeleeuwse sleutel te vinden of een vondst uit WOII wel.

Om de Erfgoedwet niet te overtreden, is het aan te raden sommige locaties te mijden. Wie bijvoorbeeld in kasteelgrachten of kanalen van historische binnensteden met een magneet vist, neemt het risico de Erfgoedwet te overtreden en loopt daarmee kans op een boete.

Foto: Magneetvissers laten sporen achter.